22 грудня – День енергетика в Україні

22 грудня – День енергетика в Україні

Робота енергетиків полягає в забезпеченні одного з найважливіших благ цивілізації — тепла і світла. Завдяки їхній щоденній праці в наших будинках, школах, лікарнях та дитячих садках створені умови для комфортного перебування. Історія появи Дня енергетика в Україні сягає своїм корінням в 60-і роки минулого століття, коли був започаткований День енергетика СРСР. Його призначили на 22 грудня на честь ухвалення в 1920 році Державного плану електрифікації СРСР.

22 грудня – День енергетика в Україні

Події
1216 — Папа Римський Гонорій III затвердив орден мандрівних проповідників (домініканців), заснований іспанським ченцем Домініком 1215 року.
1845 — У Філадельфії (США) вперше продемонстровано роботу першого синтезатора голосу, створеного німецьким винахідником Йозефом Фабером
1882 — Помічник американського винахідника Томаса Едісона, Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду і прикрасив нею ялинку в себе вдома на Різдво.
1895 — Німецький фізик Вільгельм Рентґен опромінив руку своєї дружини «Х-променями», отримавши один із перших у світі рентґенівський знімок (найперший отримав український фізик Іван Пулюй).
1905 — Початок грудневого збройного повстання в Москві.
1917 — Голова уряду Української Народної Республіки Володимир Винниченко підписав розпорядження про створення Генерального секретарства з міжнародних справ. Очолив Генеральне секретарство Олександр Шульгін. З 2000 року цей день щорічно відзначається в Україні як День дипломата.
1917 — Мала Рада Української Народної Республіки ухвалила закони про Головну скарбницю та Державний банк України.
1917 — У Харкові відбувся заколот проти Української Народної Республіки, встановлено більшовицьку владу і скликано III екстрений з\’їзд рад Донецько-Криворізького басейну.
1917 — Конгрес США ввів у країні «сухий закон».
1918 — У Києві командир Осадного корпусу січових стрільців Євген Коновалець видав наказ про заборону антидержавної агітації.
1919 — Всеукраїнський революційний комітет видав тимчасове положення про організацію радянської влади в Україні.
1923 — почала діяти телефонна лінія Петроград–Харків.
1938 — Біля берегів Південної Африки спіймали першу латімерію (найдавнішу зі сучасних риб).
1941 — британський прем\’єр-міністр Вінстон Черчілль прибув до Вашингтона для переговорів з президентом США Франкліном Рузвельтом щодо об\’єднання англо-американських зусиль і вироблення спільної стратегії у війні проти Німеччини та Японії. Наслідком переговорів стало створення «Об\’єднаних Націй».
1988 — Південно-Африканська Республіка підписала з ООН угоду, згідно з якою отримала незалежність остання в Африці колонія — Намібія.
1989 — За згодою між керівниками Західної та Східної Німеччини вперше після зведення «берлінської стіни» Бранденбурзькі ворота були відкриті для вільного проходу через них громадян обох держав.
1999 — на посту прем\’єр-міністра України затверджено колишього голову Національного банку Віктора Ющенка.

22 грудня – День енергетика в Україні

Народились
1744 — Данило Самойлович (Сушковський) (†1804), український і російський медик, засновник епідеміології в Російській імперії, фундатор першого в Україні наукового медичного товариства. Першим довів можливість протичумного щеплення.
1823 — Жан Анрі Фабр, французький ентомолог та письменник.
1833 — Марко Вовчок (Марія Олександрівна Вілінська), українська .письменниця («Кармелюк», «Невільничка», «Інститутка»).
1858 — Джакомо Пуччіні, італійський композитор, автор 12 опер («Манон Леско», «Богема», «Тоска», «Мадам Баттерфляй», «Турандот» тощо).
1872 — Каміль Ґерен, французький учений, один із творців протитуберкульозної вакцини.
1879 — Ганна Юрчакова, українська драматична акторка.
1937 — Едуард Успенський, російський письменник.
1961 — Юрій Маленченко, російський космонавт українського походження (уродженець Світловодська Кіровоградської області).
1972 — Ванеса Параді, французька співачка і кіноактриса.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x