Як об’єднуватися, радились громади Драбівщини

Як об’єднуватися, радились громади Драбівщини

20 травня 2015 року на базі Драбове-Барятинської, Митлашівської, Остапівської, Свічківської, Погребської та Степанівської сільських рад відбувся виїзний семінар для сільських, селищних голів Драбівського району на тему: «Практичні аспекти децентралізації та формування спроможних громад». Провів семінар голова районної ради Володимир Дзега.

Свою роботу учасники зібрання розпочали із огляду об’єктів соціально-культурної сфери Драбове-Барятинського. Сільський голова Віра Жадан розповіла присутнім про роботу сільської ради щодо забезпечення належного функціонування амбулаторії загальної практики – сімейної медицини та дошкільно-навчального закладу «Казка».
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській обласній раді.

Митлашівський сільський голова Микола Скирда ознайомив колег з інфраструктурою населеного пункту та роботою сільської ради щодо забезпечення належного санітарного стану на території Митлашівки. Всі присутні мали змогу побувати у Будинку культури, бібліотеці, фельдшерському пункті та сільській раді.

Важливе місце у повсякденній роботі Остапівської, Свічківської та Погребської сільських рад приділяється питанням роботи закладів освіти, охорони здоров’я та культури. В цьому учасники семінару змогли переконатися, оглянувши в Остапівці фельдшерсько-акушерський пункт та навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І ступеня – дошкільний навчальний заклад», у Свічківці – навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» та сільський клуб, у Погребах – дошкільно-навчальний заклад «Берізка». Особливу увагу голови сіл та селищ звернули на проведену реконструкцію системи опалення дошкільної навчальної установи с. Погреби – встановленням піролізного котла в рамках реалізації проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ».
Як об’єднуватися, радились громади Драбівщини
Пленарна частина семінару пройшла у Степанівській «Загальноосвітній школі І-ІІ ступенів». До учасників зібрання приєдналися заступник голови райдержадміністрації Людмила Рудик, начальник фінансового управління райдержадміністрації Тетяна Близнюк, керівник Офісу реформ у Черкаській області Наталія Даньковська, делегація представників місцевого самоврядування Гребінківського району Полтавської області, яку очолив заступник голови Гребінківської районної ради Валерій Волошин.

Голова районної ради Володимир Дзега у своєму виступі зупинився на актуальних питаннях щодо практичної реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання громад».

Про проект перспективного плану формування територіальних громад Драбівського району розповіла заступник голови райдержадміністрації Людмила Рудик. Було зазначено, що відповідно до затвердженої методики у районі розглянуто можливість утворення трьох територіальних громад: на базі Драбівської, Шрамківської та Драбове-Барятинської. На прикладі трьох територіальних громад району зроблено відповідні наближені розрахунки та розглянуто фінансові можливості кожного населеного пункту.
Як об’єднуватися, радились громади Драбівщини
Керівник Офісу реформ у Черкаській області Наталія Даньковська, звертаючись до учасників семінару, зазначила, що об’єднання – це ні в якому разі не вказівка «з гори», а бажання та ініціатива самих громад. Вона також розповіла про мету проведення децентралізації та переваги об’єднання громад. Заступник голови Гребінківської районної ради Валерій Волошин ознайомив присутніх із проведенням реформи місцевого самоврядування у своєму районі.

У ході семінару відбулася дискусія учасників з обговоренням найбільш гострих питань проведення об’єднання громад. Сільські та селищні голови висловили свою думку щодо процесу формування територій громад району та вирішення проблемних питань: фінансової спроможності громад, створення належної системи сполучення між населеними пунктами, подальшого функціонування закладів соціально-культурної сфери, покращення надання соціальних послуг населенню, особливо у віддалених населених пунктах тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x