Керівники Черкащини підписали меморандум про партнерство у сфері енергоефективності

Керівники Черкащини підписали меморандум про партнерство у сфері енергоефективності

Днями Черкаська область у числі тринадцяти інших підписала чотирьохсторонній меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків між Державним агентством енергоефективності та енергозбереження України із одного боку та Черкаською обласною радою, облдержадміністрацією та міською радою з іншого боку. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській обласній раді.

Підписання документу відбулося в рамках проведення Форуму енергоефективного партнерства, що був присвячений роз’ясненню державної програми із енергоефективності. Останньою передбачено державну підтримку на відшкодування частини суми, залученої населенням, Об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельним кооперативам (ЖБК) на впровадження енергоефективних заходів (комплексне утеплення багатоквартирного будинку, зокрема встановлення котлів і теплопунктів, заміну вікон, утеплення фасадів, дахів, підвалів тощо). У Форумі взяли участь перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова та заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас.

Захід, який зібрав понад 350 представників із різних областей України був покликаний сприяти вирішенню питання енергоефективного партнерства та став дієвим інструментом налагодження співпраці з регіонами.

Комунікаційний захід складався із 3-х панелей під час яких було обговорено національні, регіональні та місцеві, а також міжнародні ініціативи з питань енергоефективного партнерства й розробки механізмів державної підтримки населення на здійснення таких заходів. Участь у Форумі взяли: віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, голова Держагенства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук, керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі в Україні» Гжегош Гайда, проектний координатор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Марія Коваль, директор проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» Крістіана Хагенедер, представники АТ «Ощадбанк» і АБ «Укргазбанк», керівники обласних рад та держадміністрацій, міські голови з різних куточків України.

«Комплексний підхід до термомодернізації житлового фонду не буде повним без залучення допомоги на рівні державки і регіонів. Зазначу лише досвід Литви, де була особисто, показав, що поєднання здешевлених кредитних ресурсів (3% на 20 років) та грантової складової (до 45% вартості утеплення) призвело до збільшення у 18 разів попиту серед населення на державну підтримку (172 ОСББ до та 3240 після впровадження такого поєднання механізмів)», – відзначає перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова.

Як відзначили спікери Форуму, реалізація запропонованої політики енергозбереження у житловому секторі не може бути успішною без партнерства на національному та місцевому рівнях, тож підписаний Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків пропонує регіональним гілкам влади, відповідно до їх повноважень, долучитись до реалізації Державної програми та до запровадження додаткового механізму на регіональному рівні – відшкодування частини відсотків, за кредитами залучених населенням та ОСББ на енергоефективні заходи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x