Голова Черкаської ОДА закликав громади Золотоніщини та Драбівщини об’єднуватися добровільно

Голова Черкаської ОДА закликав громади Золотоніщини та Драбівщини об’єднуватися добровільно

Виважено ставитися до об’єднання громад закликав очільник Черкащини. Юрій Ткаченко побував на колегіях у Золотоніському та Драбівському районах, де розглядали ці питання. Спілкування минуло конструктивно.

У Золотоніському районі вже змоделювали п’ять об’єднаних громад, у Драбівському – на дві менше. Розробники презентували їх на колегіях. А заодно розповіли, які вигоди матимуть об’єднані громади. У створених моделей є як прибічники, так і опоненти. Останні наголошують: така реформа нині не часі. Мовляв, треба починати з іншого, та й у людей по селах бракує ще інформації, звідси й опір.

– Ми не повинні відразу говорити категоричне «ні» об’єднанню громад, – наголошує голова Черкаської ОДА. – До цього питання слід підійти прагматично. Потреба в такій реформі в Україні назріла вже давно. І жителі невеликих сіл це розуміють краще за інших. Там немає ресурсу на життєдіяльність населеного пункту – розбиті дороги, неустатковані ФАПи тощо. Натомість, об’єднавшись, громади отримають від держави додаткове фінансування і будуть самі господарями на своїх територіях. Покращати від цієї реформи має не голові райради чи сільради, а звичайному жителю.

Моделі об’єднання громад, за урядовою методикою, вже розроблені в усіх районах області. Їх публічно презентували в Будинку рад. На четверговій сесії депутати обласної ради вирішуватимуть, чи схвалювати перспективний план об\’єднання громад.

– Ці моделі, як і перспективний план – не догма, – наголошує Юрій Ткаченко. – Це радше «коридор для діалогу», відправна точка для подальшої роботи. Тому що опісля ухвалення перспективного плану слідує його місячне обговорення у громадах. Бо саме їм вирішувати остаточно. Об\’єднання ж добровільне! Якщо зараз, приміром, у Золотоніському районі визначено 5 об’єднаних громад, то, врешті, може бути й 6-7 або навпаки менше. Це вже опісля цього обговорення. Місцевим жителям же видніше. В області триватиме широка роз’яснювальна кампанія. Для цього тут створено Офіс реформ, як і скрізь по Україні.

Обласний керманич закликав громади активно формулювати свої пропозиції задля ефективного об\’єднання. Їх обіцяє спрямовувати до Кабміну та Верховної Ради України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x