Фільм про Олександру Шулежко показали в Черкасах

Фільм про Олександру Шулежко показали в Черкасах

Фільм про героїчну українку Олександру Шулежко, або як її ще називають черкаського Шиндлера, презентували 28 травня у Черкасах. Це вже четверта така зустріч-презентація після виходу документального фільму в ефір 9 травня на Першому національному.
Показ стрічки у рідному місті відбувся в день народження Олександри Максимівни, а розповісти подробиці, які не увійшли до фільму, приїхала її рідна донька Лариса Федорівна. Про це \”Нова Доба\” дізналася в Черкаській ОДА.

«Дуже символічно, що презентація у рідному місті відбувається саме в день народження Олександри Максимівни. Тому що цей фільм – присвята як пані Шулежко, так і багатьом мільйонам людей, які героїчно зустріли страшну фашистську навалу на окупованих територіях», – сказала Алла Кушнір, директор черкаського обласн ого краєзнавчого музею.

«Олександра Шулежко. Доля Праведниці» – історія звичайної черкащанки, яка у часи Другої світової війни врятувала близько сотні черкаських сиріт, зокрема і єврейської національності, за що ризикувала поплатитися не лише власним життям, але й життями рідних дітей. Однак як вдячність після війни отримала ярмо «ворог народу», відсутність роботи і лише за один день до смерті у 1994 році – заслужене визнання. Посмертно ж, у 1996 році, єврейська спільноті удостоїла її найвищою нагородою – званням «Праведниці народів Світу».
Автор фільму Володимир Качур розповідає: створення фільму розпочалося ще в 2011 році, а головний лейтмотив кіноісторії – перемога людяності над смертю.

«Це не просто глибока чи драматична історія. Це фантастична розповідь, яка, на жаль, не популяризована. А основна ідея фільму – показати сучасникам, що існував і інший світ: гуманний і милосердний», – підкреслив Володимир Качур.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x