На Лівобережжі активно обговорюють об\’єднання громад

На Лівобережжі активно обговорюють об\’єднання громад

Про вигоди та недоліки добровільного об\’єднання тергромад дискутують на Черкащині. Усі райони, що на лівому березі Дніпра, вже об’їздив очільник області. Юрій Ткаченко взяв участь у тематичних зустрічах. Разом із сільськими головами, підприємцями та іншими представниками громадськості обговорювали прийдешню реформу.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

Цього разу зустріч відбулася на Чорнобаївщині. Тут уже змоделювали сім громад-об’єднавців. Це із 29 сільських рад і однієї селищної. Ці моделі присутнім презентував голова тамтешньої РДА.

– Реформа територіальних громад – це не просто укрупнення та ліквідація сільських рад, – каже Сергій Джоболда. – Це – нові повноваження, нові можливості, але водночас нова відповідальність. Об’єднавшись, громади отримують додатковий фінансовий ресурс. Приміром, це 60% податку на доходи фізичних осіб. А для нас це майже 33 млн грн. Також держава спрямовуватиме об’єднаним тергромадам кошти на розвиток інфраструктури, згідно з їхніми планами соціально-економічного розвитку. Натомість на утриманні владного апарату район економитиме щороку майже півтора мільйона гривень.

Цьогоріч громади міст, сіл і селищ області отримають близько 300 млн грн плати за землю, 160 млн грн єдиного податку та 60 млн грн акцизу. І майже половину своїх доходів витратять на утримання апарату місцевих рад, зауважує голова Черкаської ОДА. Водночас у їхній роботі лише від початку року перевіряльники знайшли порушень на мільйони гривень.

– Невже не краще, щоби громади ці кошти спрямовували на свої потреби, – наголошує Юрій Ткаченко. – Приміром, на ремонт доріг, на покращення медичного обслуговування тощо. Коштами мають розпоряджатися ті, хто їх заробляє. Тому до цієї реформи треба поставитися виважено, проаналізувавши все. Я дав відповідні доручення, щоб у всіх районах відбувалася масштабна роз’яснювальна кампанія. До цієї роботи запропонував долучитися депутатам як районних рад, так і обласної.

Присутні на зустрічі переважно за об’єднання. Щоправда, є в людей претензії до самих моделей об’єднання.
– Ми в Ірклієві нормально ставимося до об’єднання, – розповідає голова сільської ради Надія Бокова. – Бо вже маємо щось подібне на практиці. Приміром, село Скородистик приєднане до нашої сільради. Цю реформу треба впроваджувати. Зараз справді час. Може, після обговорення, моделей буде не 7, як зараз, а вдвічі більше. Це ж якраз наше право – вирішувати, як нам далі жити. Усе добровільно, але відсиджуватися та віднікуватися не варто.

Очільник району обіцяє за найближчі півмісяця побувати в кожному його населеному пункті та зустрітися з активом. Їм пояснюватиме, що таке об’єднання територіальних громад. Робочі поїздки до районів продовжить і голова Черкаської ОДА. Тепер по Правобережжю області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x