Безкоштовний проїзд пенсіонерам: залишають чи відмінили?

Безкоштовний проїзд пенсіонерам: залишають чи відмінили?

Із 1 червня держава скасовує пільги на проїзд ветеранам праці, дітям та інвалідам війни, чорнобильцям, учасникам бойових дій, в’язням конц­таборів, ветеранам військової служби та органів внутрішніх справ. Черкаські чиновники заспокоюють: реально скасування пільг майже ніхто не відчує. Але як таке може бути? Інформує власний кореспондент «Нової Доби».
– Усеньке життя так гірко працювали, а що ми заробили? Та й те, що є, відібрати хочуть! Пенсії мізерні, пільг майже ніяких. Оце тільки проїзд був безкоштовний, ще й це забирають! – обурюється пасажирка років сімдесяти.
– Щоб проїхати кудись – на базар, чи в поліклініку, мусимо годинами стояти на зупинках, чекаючи тролейбуса. Бо ж у маршрутках і так із нас гроші беруть. Там не доведеш нічого. Інвалід ти чи ветеран праці – нікого ж не цікавить. Тепер, виходить, і на тролейбусі платити? – підтримує інша.

Обурення в натовпі на зупинці наростає. Люди згадують «за компанію» й інші свої негаразди.
Питання безкоштовного проїзду в міському транспорті спливає з дивною регулярністю. Можливо, тут спрацьовують якісь політичні мотиви, проте пенсіонерам від того не легше.
Насправді з 1 червня набувають чинності поправки до деяких законів, прийнятих іще в грудні 2014 року, які й скасовують право на безкоштовний проїзд. Але постанова Кабміну від 1994-го року, що дає пенсіонерам та інвалідам право безкоштовного проїзду в міському та приміському транспорті, крім таксі та метро, продовжує діяти.

Безкоштовний проїзд пенсіонерам: залишають чи відмінили?

– Пільги повинні були відмінити, але реально нічого не змінилося. Наші пенсіонери, хто користувався правом на безкоштовний проїзд, продовжать ним користуватися. Наприкінці минулого тижня ми саме отримали роз’яснення з цього приводу від Мінсоцполітики, – заспокоює Руслан Чикало, директор Департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА.
Дійсно, Законом України від 28.12.2014 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» з 1 червня 2015 року передбачено скасування права окремих категорій громадян на безоплатний проїзд у міському та приміському транспорті. Зазначені зміни стосуються ветеранів праці, дітей війни, учасників війни, жертв нацистських переслідувань, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, інвалідів ІІІ групи та інших.

Безкоштовний проїзд пенсіонерам: залишають чи відмінили?
– Разом із тим постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» та від 16.08.1994 № 555 «Про поширення чинності постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 р.
№ 354» передбачено право пенсіонерів за віком та інвалідів на безоплатний проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах, – розтлумачує більш детально Алла Нечипоренко, заступник начальника управління соціальних виплат та документообігу – начальник відділу соціальних виплат та пільг Департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА. – Отже, особи, які належать до учасників війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань, дітей війни, ветеранів праці, інвалідів, з 1 червня можуть реалізувати своє право на безоплатний проїзд у міському та приміському транспорті відповідно до зазначених урядових рішень як пенсіонери за віком або ж інваліди.

Тобто пільга залишається. А за яким саме посвідченням ту пільгу отри­мувати, дітям чи ветеранам війни, які стовідсотково належать до пенсіонерів за віком, мабуть, усе одно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x