Найбільше грошей черкасці витрачають на харчування

Найбільше грошей черкасці витрачають на харчування

У середньому на місяць витрати однієї людини становлять 3 673 грн. Серед основних витрат – на харчування, комуналку, транспорт, а також одяг і взуття. При цьому, якщо підрахувати, то за рік 3 324 грн в українця йде на алкоголь і цигарки, повідомляє Inpress.ua.

Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь говорить, що за останні 10 років частка витрат на їжу знизилася з 50% до менш ніж 40%. Але, наприклад, у Німеччині та США це 10%, хоча там стільки ж витрачають на кафе (у нас це – до 3% від усіх витрат).

Перша трійка статей бюджету українця буде виглядати так само і в Росії, і в Європі. Правда, на Заході перше і друге місця можуть мінятися місцями: у Європі газ для населення дорогий. А ось медицина точно опинилася б у п’ятірці. Не тільки тому, що послуги охорони здоров’я там дорожчі, а тому що у нас немає ментальної установки, щоб піклуватися про здоров’я.

Як уже зазначалося, в Україні зашкалюють показники вживання чистого спирту на душу населення (8,1 л).
– У нас немає моди на здоровий спосіб життя. Не дивлячись на те, що в Україні за останні роки декілька разів піднімали акцизи й ціни на алкоголь і цигарки, це поки що не впливає на те, щоб люди відмовлялися від шкідливих звичок, – говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
У той же час, на думку експертів, структура витрат найближчим часом не зміниться. Що стосується комуналки, то, як відзначають фахівці, українці платять 30% від її собівартості.

– У нас порівняно дешева комуналка. Близько 30 відсотків собівартості сплачує фізична особа, а 70, по суті, компенсує держава. Не думаю, що в найближчі роки ситуація зміниться. Хіба що з часом, років через 10, і якщо ми підпишемо Угоду про асоціацію (з ЄС) і почнемо реформувати ЖКГ, то будемо платити, як у Польщі й Прибалтиці, десь у 5 – 6 разів більше, ніж зараз, – вважає Олександр Охріменко.

Коментар експерта

– Середньомісячні грошові витрати одного домогосподарства області у ІV кварталі торік зросли на 12 відсотків і становили 3 472 гривень, – каже заступник начальника головного управління статистики в Черкаській області Алла Бабич. – Так, грошові витрати одного члена домогосподарства області становили 1 762 гривень.

Найбільше домогосподарства витрачали на харчування – 48 відсотків, на оплату житла, комунальних послуг, на одяг і взуття – по 8 відсотків, на охорону здоров’я і на транспорт – по 5, на зв’язок, предмети домашнього вжитку, побутову техніку, поточне утримання житла і особисте підсобне господарство – по 3 відсотки. Витрати на допомогу родичам становили 5 відсотків.

Грошові витрати на харчування одного домогосподарства області в середньому на місяць у ІV кварталі 2012 року виросли на 6 відсотків і становили 1 662 гривні. Витрати мали такий розподіл: на м’ясо і м’ясопродукти – 20,6 відсотка, на хліб і хлібопродукти – 15,9, на молоко, сир і яйця – 12,2, на олію і жири – 11,2, на цукор, мед, шоколад і кондитерські вироби – 9,1, на рибу й рибоподукти – 7,7, на фрукти – 6,7, на харчування поза домом – 3,8, на овочі, включаючи картоплю – 4,0 відсотки, решта – на безалкогольні напої й інші продукти харчування.
Грошові витрати на харчування однієї особи в області становили в середньому 27,51 гривні на добу, по Україні –25,59 гривні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x