Податкова відловлюватиме працівників, які отримують мінімальну заробітну плату

Податкова відловлюватиме працівників, які отримують мінімальну заробітну плату

Міністерство соціальної політики й Міндоходів і зборів України планують провести моніторинг громадян, які отримують мінімальну зарплату, а також їхніх роботодавців. Про це заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська, повідомляє ТСН.

– Зараз ми об’єднуємо зусилля служби зайнятості, Пенсійного фонду та інспекції з праці, тісно співпрацюємо з Міністерством доходів і моніторимо кожну вакансію і людей, які отримують мінімальну зарплату. Всі структури отримали завдання йти і знайомитися з цими людьми, розмовляти з роботодавцем, чому в людини мінімальна зарплата, – повідомила Наталія Королевська.

За її даними, мінімальну зарплату в Україні отримують 1,8 млн громадян. Міністр вважає, що більшості з них платять мінімальну зарплату, а решту видають у конвертах для мінімізації податків.

– Середня заробітна плата, вважаю, сьогодні необ’єктивна, бо трохи менше 15 відсотків громадян отримують мінімальну зарплату, – додала Наталія Королевська.

Вона зазначила, що з такими роботодавцями буде проводитися робота для того, щоб лояльними методами стимулювати їх підняти зарплату.
Загалом в Україні в першому півріччі понад 37 тис роботодавців збільшили зарплату своїм працівникам принаймні до прожиткового мінімуму. Внаслідок цього до бюджету додатково надійшло 59,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Також за результатами індивідуальної роз’яснювальної роботи з керівниками підприємств погашено 685,9 млн грн заборгованості із заробітної плати, що принесло державі 141,6 млн грн.

Коментар експерта

Податкова відловлюватиме працівників, які отримують мінімальну заробітну плату

Директор департаменту фінансової політики Черкаського міськвиконкому Наталія Джуган:

– Торік ми робили відповідні розрахунки. За умови середньої зарплати 2 000 гривень і офіційного працевлаштування всіх працівників місто могло б мати додатково 200 мільйонів гривень. Така ціна зарплат у конвертах, оформлення на мінімальну зарплату, неофіційного працевлаштування. Але одне місто не в змозі відбілити всю економіку. І наших повноважень недостатньо, щоб змінити ситуацію. Ми спілкуємося з керівниками, аналізуємо ситуацію на кожному підприємстві, яке звітує про зменшення зарплати чи чисельності працівників. Особливо уважно ставимося до ситуації на підприємствах, з якими міська влада співпрацює.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x