Ріелтори переймаються прибутком, іноді забуваючи про якість своїх послуг

Ріелтори переймаються прибутком, іноді забуваючи про якість своїх послуг

Захід організував портал «Діловий регіон» за сприяння Фонду регіональної політики. В обговоренні документу взяли участь науковці, керівники ріелторських компаній і громадських організацій Черкащини, які визначили сильні й слабкі сторони законопроекту.

Незважаючи на певні невідповідності й потребу в доопрацюванні, на переконання голови ради обласної громадської організації «Палата ріелторів Черкащини» Олени Лузан, прийняття такого закону стане позитивним кроком для галузі.
– Краще прийняття такого закону, ніж його відсутність взагалі, – вважає фахівець, оскільки працюючи поза профільним законом окремі ріелтори через відсутність контролю фокусуються лише на отриманні прибутку, а не на якості наданих послуг.

Доцільним і своєчасним вважає затвердження такого законопроекту й директор агентства нерухомості «Марта» Михайло Моторний, який на ринку ріелторських послуг Черкащини працює вже більше 20 років. За його словами, для тих хто працює й готовий працювати у правовому полі, новий закон не стане перешкодою для професійної діяльності. Він дозволить урівняти гравців ринку і встановить обов’язкові правила, незалежно від того хто надаватиме послуги: юридична чи фізична особа-підприємець.

«Сірі» і «чорні» ріелтори зникнуть з ринку

Найбільше ж невдоволення цей законопроект, за словами експертів, викликає у так званих «сірих» і «чорних ріелторів», оскільки більш жорсткі вимоги й регулювання ринку ріелторських послуг зроблять таких гравців не конкурентоздатними на ринку.

В цілому, на думку черкаських експертів, законопроект відповідає інтересам операторів і споживачів ринку нерухомості. Однак, окремі пункти все-таки, потребують коректив.

Серед найбільш суперечливих директор агентства «Континент Consulting» Олександр Приз називає обмеження вартості ріелторських послуг, яке на думку більшості його колег, потребує певного варіювання чи регіональної диференціації.

– Три відсотки від продажу столичної нерухомості й продажу нерухомості в сільській місцевості – кардинально різняться. І в другому випадку можуть навіть не покривати затрат ріелтора, – зазначає фахівець.

Крім того, чітко прописані 3 % не враховують ситуації, коли у продавця і покупця різні ріелтори.

– У разі підписання такого договору відсоткова частка складе уже 6 відсотків, – додає Михайло Моторний.
Хоча законопроект все-таки потребує доповнень і коректив, його прийняття, на думку експертів, дозволить підвищити рівень кваліфікації операторів ринку, їхню відповідальність, а також покращить якість надання послуг споживачам.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x