Геннадій Бобов хоче заборонити наркотик, який легально розповсюджується в Україні

Геннадій Бобов хоче заборонити наркотик, який легально розповсюджується в Україні

На початку нового законодавчого сезону, 4 вересня, народний депутат, Герой України Геннадій Бобов вніс до Верховної Ради законопроект, яким він пропонує заборонити обіг насвая. Ця речовина прийшла до нас із Середньої Азії і зараз набуває шаленої популярності серед дітей та підлітків. У сусідній Росії вживання насвая молоддю набуло ознак соціальної епідемії. Його вживають діти, починаючи з п’ятого класу. Причому 90% залежних від насвая – це школярі.

Що ж таке насвай? Це один із видів тютюнових виробів, який вживається шляхом розсмоктування у роті. Виглядає як невеликі кульки або палички бурого кольору. Ця речовина потрапляє в Україну з країн Середньої Азії – Узбекистану, Таджикистану, Киргизстану, Казахстану, де вона користується популярністю серед місцевого населення.

Насвай виготовляється з тютюну, вапна, рослинних олій, клею, часто курячого, гусячого чи верблюжого посліду. Вапно та послід тварин використовуються для покращення потрапляння нікотину в кров через слизову оболонку. Іноді до насвая додаються наркотичні засоби для збільшення дурманного ефекту. Щоб перебити неприємний запах, який надає послід, до насвая додають ароматичні олії, м’яту. Майже 90% насвая, який ввозиться на територію України, виготовлено в домашніх умовах при ігноруванні всіх можливих санітарних норм.
Насвай викликає ефект розслаблення, апатії, запаморочення, гальмування реакції. Серед побічних ефектів – нудота, блювота, пронос, різке слиновиділення. Згідно оцінок лікарів, насвай може стати причиною захворювання ясен та зубів, розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, викликати язву, гастрит, паразитарні захворювання, а також стати причиною онкологічних захворювань.

Геннадій Бобов хоче заборонити наркотик, який легально розповсюджується в Україні
Вживання насвая призводить до тяжких наслідків

Виявити, що дитина почала вживати насвай, досить просто. Під час вживання цього наркотику активно виділяється слина, тому людина повинна постійно спльовувати. Слина при цьому має зелений або бурий колір. Ще одна ознака – це затуманений погляд і апатія.

Зараз в Україні створені всі передумови для швидкого розповсюдження насвая. В соціальних мережах, насамперед в «ВКонтакті», існують спеціальні групи, до яких переважно входить молодь, де вільно розповсюджується насвай. Крім того, цю речовину фактично вільно можна придбати у вихідців із Середньої Азії на ринках великих міст. На сьогоднішній день сигнали від працівників ЗМІ та правоохоронних органів про активне вживання насвая молоддю і підлітками надходять із Запоріжжя, Мелітополя, Одеси, Харкова та інших великих індустріальних міст.
Припинити поширення насвая Україною хоче Геннадій Бобов.
– Я вважаю, що сьогодні потрібно створити всі умови, щоб наші діти не мали доступу до цієї гидоти. Інакше через два-три роки українське суспільство зіткнеться з масовою соціальною проблемою, яка буде стосуватися багатьох дітей і підлітків. Досвід Росії демонструє, що насвай поширюється серед молодого покоління дуже швидко, а от викорінити його дуже важко, – говорить депутат.

Кожного року працівники митниці конфісковують сотні кілограмів насвая, який громадяни країн Середньої Азії намагаються ввезти в Україну великими обсягами. Геннадій Бобов переконаний, що насвай вже перестав бути середньоазійською екзотикою. Обсяги його поставок на ринок України зростають. Багато, судячи з повідомлень митників, вдається конфіскувати на кордоні. Але дуже велика кількість речовини, на жаль, потрапляє в Україну і вільно реалізується в нашій державі.
Насвай вже заборонений в Туркменістані, торгівля ним заборонена в Росії, там його навіть хочуть прирівняти до наркотиків. Існують проекти щодо заборони насвая в Казахстані. В Україні торгівля, перевезення, пересилання, виробництво та виготовлення насвая поки що ніяк не регламентовані, що дозволяє абсолютно легально виробляти, ввозити, пересилати, перевозити, продавати, купувати і вживати цю речовину.
– Я вважаю, що заборону на насвай потрібно ввести, адже під загрозою здоров’я наших дітей. Сподіваюся, депутати мене підтримають, – говорить Геннадій Бобов.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x