Касирка банку «позичила» гроші з вкладів лисянських селян

Касирка банку «позичила» гроші з вкладів лисянських селян

Проти неї відкрито кримінальне провадження, а банк обіцяє повернути гроші ошуканим людям

– Люди по копійці, по гривні відкладали, щоб мати щось «на чорний день», намагалися убезпечити себе хоч трохи в наші нелегкі часи, а виявилося, що втрапили у ще більшу халепу, – скаржаться жителі с. Вотилівки Лисянського району. – І чомусь знову, як на гріх, постраждали найбідніші: пенсіонери, багатодітні матері, інваліди…
Більшість людей похилого віку, що проживають у селі, отримували пенсію у Лисянській філії «Ощадбанку». Те, що вдавалося заощадити, залишали на депозитах або поточних рахунках. Оформляла ці рахунки касирка К. Люди сподівалися, що державний банк – надійне місце, і ні про що не турбувалися. Раптом наприкінці травня людей схвилювали звісткою про те, що банк проводить суцільну перевірку усіх рахунків своїх вкладників. А касирка, якій вони довірили свої кошти, чомусь раптово опинилася на лікарняному.

«Виявилося, що наші рахунки закриті, гроші забрані, забрана й допомога багатодітним сім’ям, виплати матерям-героїням, субсидії на опалення престарілим, інвалідам та учасникам війни», – пишуть жителі Вотилівки у колективному листі до редакції. Така сама ситуація й у сусідньому селі Федюківці –там також касиром працювала та сама громадянка К. Обкрадені, налякані й обурені, люди звернулися до керівника місцевої філії банку. Він намагався запевнити їх, що, оскільки вони ні в чому не винні, то банк через місяць поверне кошти на їхні рахунки. Проте «проходить четвертий місяць, а вклади нам ніхто не повертає, – хвилюються селяни. – На наші рахунки накладено арешт. І невідомо, чи діждуться ті люди, що їм по 86 років, і ті, що по кілька років живуть під діалізом, повернення цих важко зібраних коштів».

В обласному «Ощадбанку» розповіли, що стосовно контролера-касира К. проведено службове розслідування та суцільну перевірку рахунків вкладників, яких вона обслуговувала. Згідно з чинним законодавством її звільнили з займаної посади «у зв’язку з втратою довіри». Люди обурюються тим, що громадянка К. не під вартою, проте це питання вже не в компетенції працівників банку.
«Лисянським РВ УМВС України в Черкаській області 10 червня 2013 року відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 191 Кримінального кодексу України, – відповідає Валентина Оніщенко, начальник Черкаського обласного управління ПАТ «Державний ощадний банк України». – За заявами громадян, які вважають себе ошуканими в результаті неправомірних дій контролера-касира К. та мають на руках документи, що свідчать про факт внесення коштів на депозит до Банку, з урахуванням результатів розслідування та розгляду кримінальної справи та у відповідності до вимог чинного законодавства України будуть прийняті відповідні рішення по суті. На даний час ведеться досудове слідство».

У прокуратурі Черкаської області заспокоїли, що усі слідчі дії наразі вже виконані, чекають лише результатів деяких експертиз. Проте вже до кінця вересня усі матеріали кримінального провадження проти громадянки К. будуть скеровані до суду. Далі все залежатиме від того рішення, яке винесе суд. Найімовірніше, що відшкодовуватиме збитки людям (а їх не багато-не мало – близько 105 тисяч гривень) саме громадянка К. Тобто на її майно буде накладено арешт, а після рішення суду це майно реалізовуватиметься і з цих коштів гроші повернуть потерпілим.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x