На Черкащині цифрове й супутникове телебачення поступово витісняють ефірне

На Черкащині цифрове й супутникове телебачення поступово витісняють ефірне

Технологічний процес не стоїть на місці. Чи не щодня ми дізнаємось про новинки у світі комп\’ютерів, стільникових телефонів, авто тощо. Досяг прогрес і сфери послуг. Сьогодні жителі найвіддаленіших куточків області можуть дозволити собі дивитися на екран телевізора і бачити не мерехтіння, а якісну картинку. Що робити жителям області, які хочуть мати за будь-якої погоди мати якісне зображення на екрані свого телевізора, кореспондентові «Нової Доби» розповіли фахівці.

– Україна, зокрема Черкащина, має горбисту місцевість. А як правило, люди селяться в долині, біля річки, і виходить так, що хата хоч і близько до телевізійної вежі, але за горою. Тому й зображення по телевізору не скрізь якісне, – каже директор Черкаської філії концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) Григорій Загоруй. – Важко сказати в радіусі скількох кілометрів від вежі буде чітка видимість. Буває, що на екрані, усього за 18 кілометрів від вежі, погане зображення, а за 80 кілометрів – добре. Усе залежить конкретної місцевості.

Нині на Черкащині – 12 передавальних станцій, із них на 8-ми встановлено цифрові передавачі: у Черкасах, Шполі, Каневі, Корсуні-Шевченківському, Умані, Буках, Кам’янці й Сатанівці Монастирищенського району. На жаль, це не дає змогу приймати цифрові телепередачі в кожному селі області. Тож спочатку варто з’ясувати ситуацію, перш ніж купувати ресивер. Якщо немає цифрового сигналу, то єдиний вихід – супутникове телебачення.

– Роботу зі встановлення додаткових цифрових передавачів поки що в Черкаській області зупинено, – зазначає Григорій Загоруй. – Подальші дії залежать від комерційної компанії «Зеонбуд», яка має ліцензію на побудову національної цифрової мережі, видану Національною радою України з питань телебачення й радіомовлення. За результатами дієвості цифрового телебачення, тобто, як багато людей дивиться його, будуть приймати рішення щодо наступного етапу – охоплення 95 відсотків населення. Концерн РРТ, філіалом якого є наша установа, – це технічна служба, яка відповідає лише за експлуатацію й обслуговування теле- й радіо- передавачів.

За словами директора Черкаської філії концерну РРТ, в аналоговому телебаченні є ряд недоліків, зокрема телесигнал віддзеркалюється від перешкоди, наприклад будинку, й на антену потрапляє два сигнали, у результаті чого виникають подвоєне зображення, шуми тощо. Цифрове телебачення набагато якісніше, воно має інший принцип передачі сигналу: або він є, або його немає.

Тож сучасні технології – в містах це кабельне та супутникове, а в селах супутникове телебачення, а останнім часом і цифрове витісняють звичайне аналогове телебачення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x