Підсолоджувачі потрібно заборонити, тому що вони викликають захворювання. Про це йшлося на міжнародній конференції в Києві, яка стосувалася безпеки продуктів харчування та в якій взяли участь най¬кращі українські й закордонні фахівці.
«Усі наші дослідження засвідчили, що вживання аспартаму (один із популярних підсолоджувачів) призводить до зростання захворювань на лімфому/лейкемію та пухлинних уражень ниркових лоханок у самців і самок тварин», – розповів доктор медицини, професор, науковий директор Центру дослідження раку Чезаре Мальтоні Інституту Рамаццині (Італія) Морандо Соффрітті.
Професор зауважив, що наразі люди починають споживати підсолоджувачі в солодких напоях із раннього дитинства. На його думку, у недалекому майбутньому це може стати дуже серйозною проблемою для людства, оскі¬льки такі небезпечні хвороби, як рак, синдроми Альцгеймера та Паркінсона найчастіше пов’язані з проникненням до орга¬нізму фізичних або хімічних агентів, які їх викликають.
Народний депутат Геннадій Бобов, виступаючи на міжнародній конференції, зауважив, що в березні подав свій законопроект щодо заборони підсолоджувачів. Після цього він зіткнувся із серйозним тиском з боку виробників, які пропонують і надалі широко використовувати в Україні харчові добавки, шкідливість яких доведена, а використання заборонене або обмежене деякими країнами світу. «Сьогодні значна частка підсолоджувачів потрапляє на ринок України з Китаю, причому ніхто не може дати чіткої відповіді щодо їхньої кількості та якості. Сподіваюсь, що депутати, незалежно від політичної орієнтації, підтримають мене й заборонять підсолоджувачі, бо сьогодні йдеться про найголовніше – здоров’я нації та здоров’я наших дітей», – сказав Геннадій Борисович.