На черкащан чекають 2 хвилі грипу

На черкащан чекають 2 хвилі грипу

Фахівці Національної академії медичних наук України та Держсанепідслужби України прогнозують, що у сезоні 2013-2014 захворюваність на гострі распіраторні захворювання та грипп не матиме характеру епідемії. Скоріш за все, сплески захворюваності виникатимуть хвилеподібно, наприкінці грудня цього та на початку березня наступного року. Про підсумки брифінгу «Грип: профілактика та вакцинація», який сьогодні відбувся в МОЗ України, «Новій Добі» повідомили в пресс-службі департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА.
Серед трьох штамів грипу, які будуть поширені цього року, вже знайомі жителям Черкащини штами типу А – «Каліфорнія» (H1N1) та «Вікторія» (H3N2). Крім того, лікарі попереджають, що цього року в Україні з’явиться новий штам грипу В – «Массачусетс».
Захищатися від важких наслідків, характерних для грипу лікарі радять щепленням. В зоні ризику в першу чергу перебувають діти, вагітні, люди похилого віку та ті, кому щодня доводиться контактувати зі значною кількістю людей (продавцям, кондукторам, водіям, правоохоронцям тощо).
– Щороку ВООЗ надає рекомендації щодо штамового складу вакцин для поточного сезону, – розповіла начальник відділу моніторингу імунобіологічних та вакцинних препаратів Державного експертного центру МОЗ України Валерія Васильєва. – Штамовий склад вакцин, які пропонуються до застосування в епідемічному сезоні 2013-2014 рр. різниться від минулого сезону тільки штамом В. У минулому сезоні застосовувався вірус грипу штам В/Вінсконсін, епідсезоні 2013-2014 рр. – штам B/ Массачусетс».
На сьогоднішній день дозволені до застосування чотири вакцини для профілактики грипу, із оновленим штамовим складом.
– Ніхто не дасть гарантії, що людина зовсім не захворіє грипом після щеплення, – наголосила на брифінгу головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська. – Проте вакцина дозволить вберегтися від тяжких форм грипу та ускладнень, що виникають в результаті цього захворювання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x