Черкаські лісівники ділилися досвідом щодо вирощування дубів

Черкаські лісівники ділилися досвідом щодо вирощування дубів

Фахівці шести областей України з’їхалися до Смілянського лісгоспу, щоб вивчити досвід місцевих лісівників з вирощування дуба звичайного садивним матеріалом із закритою кореневою системою. Семінар, що скоріше нагадував виробничу нараду, був проведений під керівництвом Віталія Атаманчука, заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України. Про це повідомив власний кореспондент «Нової Доби».

Власну технологію вирощування дуба звичайного садивним матеріалом із закритою кореневою системою на Смілянщині впровадили шість років тому. Проте справа не лише в ній. За словами пана Атаманчука, наша область на другому місці в Україні з величини площ, на яких створюються нові дуброви: щорічно черкащани насаджують понад 400 гектарів дуба (по Україні ця цифра сягає понад 8 тисяч гектарів). Тож досвід черкащан цікавий і з цієї точки зору.

З суттю нової технології колег з Житомирської, Київської, Кіровоградської, Полтавської, Сумської та Чернігівської областей ознайомив директор Смілянського лісгоспу Юрій Сегеда. Черкащани придумали садити жолудь у поліетиленові пакети. Перевага вирощених у такий спосіб сіянців дуба у тому, що після проростання паросток не треба викопувати, обрізати корінь, як у випадку, коли сіянець вирощують у розсаднику. У пакеті паросток формує корінь з мочковатою системою, який не пошкоджується при пересадці його в грунт, оскільки землю навколо кореня не обтрушують, тільки звільняють від пакета.
Вирощені таким способом саджанці приживаються краще і ростуть значно швидше, ніж вирощені традиційним способом. До того ж їх не треба обробляти хімікатами (це вже зроблено, поки вони були у розсаднику), не треба проводити освітлювальні рубки на ділянках, бо саджанці достатньо сильні, щоб не бути задавленими іншими породами, що насіялися природним способом. Та й рядовим працівникам лісництва легше: вони набивають пакети сумішшю грунту, торфу й піску, у який згодом посадиться жолудь. Робота ця достатньо важка (спроби її механізувати поки що виявилися невдалими), але легша, ніж прополка молодих посадок влітку, до того ж її можна виконувати у будь-який час.

У підсумку вирощування таким способом обходиться значно дешевше. Економія складає, як свідчать підрахунки, понад 2 тисячі гривень на гектар посадок.

Учасники семінару мали змогу відвідати більше десяти різновікових ділянок дуба звичайного, створених садивним матеріалом із закритою кореневою системою, і отримали підтвердження, що цей спосіб діє на найскладніших ландшафтах.
– Умови вирощування на території цього лісгоспу доволі складні: такі крутосхили і в Карпатах не завжди зустрінеш. Проте тут винайшли спосіб, за яким собівартість лісозаготовок виходить значно нижчою за середню. Це говорить про те, що тут працюють не просто хороші професіонали, а й ентузіасти своєї справи, – підсумував Віталій Атаманчук.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x