Черкаські лісівники вирощують горіх чорний, деревина якого ціниться не менше, ніж дубова

Черкаські лісівники вирощують горіх чорний, деревина якого ціниться не менше, ніж дубова

Горіх чорний – нетрадиційна порода для черкаських лісів. Проте його вирощування протягом кількох років практикують на Черкащині й досягли непоганих результатів. На це звернули увагу й колеги-лісівники з інших регіонів України, що завітали на Черкащину в рамках семінару з вирощування лісових культур дуба звичайного садивним матеріалом із закритою кореневою системою. про це повідомив власний кореспондент “Нової Доби”

Учасники семінару, увага яких була зосереджена на вирощуванні дуба звичайного, тим не менше відзначили, що на деяких ділянках він успішно росте поруч з горіхом чорним. Фахівці знають, що його деревина ціниться не менше, а іноді й більше, ніж деревина дуба. Тому попросили поділитися й досвідом з його вирощування.

Юрій Сегеда, директор ДП «Смілянський лісгосп», розповів, що цією справою більше займаються у Камянському лісгоспі, але й сміляни почали переймати досвід колег. Нині площі насаджень цієї породи на Камянщині перевищують 200 гектарів, на Смілянщині поки що менше. Вирощують горіх як у чистому, так і змішаному вигляді, комбінуючи з дубом та ясенем. Таким чином намагаються визначити оптимальні умови для росту та розвитку цієї культури.

– Краще й швидше горіх росте у поймах, заболочених місцях, на багатших грунтах, на пагорбах повільніше, – розповідав Юрій Юрійович.
Як розповідає директор Кам’янського лісгоспу Віталій Верес, розташовані молоді масиви на території Комсомольського, Грушківського та Креселецького лісництв. Створюють культури горіха чорного переважно методом осіннього посіву. Уже в перший рік вирощування горіх досягає висоти 45-50 см, а починаючи з другого року приріст його становить не менше 80-100 см щорічно. За словами Віталія Вереса, головними перевагами цієї породи є висока цінність деревини та відносна швидкорослість. Так, вік стиглості дуба становить 101 рік, а горіха чорного – 51 рік. Популяризації цієї культури послужила її деревина – тверда, з гарною текстурою, яка, не зважаючи на міцність, легко обробляється і добре полірується.

Довідково.
Горіх чорний отримав свою назву завдяки темному, майже чорному забарвленню кори. Ще його називають американським горіхом, оскільки у природних насадженнях він трапляється тільки в Північній Америці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x