Блакитні ялинки із Соборної площі стали гербарієм

Блакитні ялинки із Соборної площі стали гербарієм

Садові експерименти адміністрації Тулуба зазнали фіаско. Блакитні ялинки із Соборної площі в лісі стали гербарієм. Туди їх, нагадаю, пересадили ще наприкінці минулого року. Півстолітні дерева нібито були небезпечними, а головно – не вписувалися в новий ландшафт площі. Хоча комісія з обстеження зелених насаджень претензій до більшості ялинок тоді не мала. Про елітні дрова – Вікторія Курченко.

Назву площі крутили, як хотіли. Незмінними були лиш вони. Блакитні ялинки на Соборній росли понад півстоліття. І тільки торік стали тут зайвими.

2012 рік Анатолій Ніколенко, автор проекту озеленення Соборної площі: «Стоїть формулювання таке – зробить одночасну, одноетапну заміну зелених насаджень. Це значить ці зняти й рівноцінно (кількість, якість дерев) застосувати для композиції. Отаке стоїть завдання».
Ялинки можуть впасти комусь на голову, пояснювали в адміністрації Тулуба. Спецкомісія обдивилася їх із усіх боків. Та аварійних знайшла лиш три.

2012 рік Володимир Гусаченко, начальник відділу екології та раціонального природокористування МВК: «20 ялинок перебувають у задовільному стані. Всі дерева листяних порід перебувають у задовільному стані, крім однієї берези. Вона – суховерха. Такий висновок комісії».

Заступилася за дерева і Громадська рада. Хоч по «добро» на зачистку площі з облради зверталися туди не раз. Попри це наприкінці 2012-го на Соборну зненацька приїхали дереворуби.
2012 рік Сергій Тулуб, голова Черкаської ОДА: «Тут, якщо щось і буде відновлюватися, то тільки з одним питанням: буде пересаджуватися в нове місце розташування. Буде рости там. Це найголовінше – зберігати треба рослини. Обов’язково!».

Ялинки показово обкопували, висмикували й вантажили на причепи. Садити наново їх повезли аж у ліс біля Будища. Попри заповіді губернатора «рости», за рік дерева перетворилися тут на гербарій. Ці кадри відзняли колеги з видання «Прочерк». Усі до однієї ялинки змарніли та посохли. Фахівці такій кончині не дивуються. Дерева у віці, пояснює еколог Олександр Спрягайло, зрідка приживаються на новому місці.

Олександр Спрягайло, викладач кафедри екології та агробіології ЧНУ ім. Богдана Хмельницького: «Є методи, які дозволяють уникнути загибелі після пересаджування навіть дорослих дерев. Технічно це можливо, але це дуже вартісно. Те, що я бачив, чесно кажучи, шансів не було. Бо рослини були з відкритою кореневою системою і обрубані корені були дуже близько».

Посохлі ялинки після розголосу у пресі тут же спопелили. Блискавично на їхньому місці серед лісу постали нові.
Вікторія Курченко, кореспондент: «Торішні садові експерименти на Соборній площі коштували бюджету понад третину мільйона гривень. Природозахисники підрахували: тепер обласна рада мала б сплатити на додачу ще зо двісті тисяч. Це – штраф за знищення ялинок і збиткування над довкіллям».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x