Черкаський лісівник найкраще в Україні знається на деревині

Черкаський лісівник найкраще в Україні знається на деревині

Вперше на теренах України відбулися змагання у професійній майстерності спеціалістів з електронного обігу деревини. Честь провести цей конкурс віддали Черкащині, тож 18 жовтня у Маньківському лісництві Уманського лісгоспу було гамірно: сюди з’їхалися лісівники з 17 регіонів нашої держави. І черкащани не осоромилися: переконливу перемогу здобув наш земляк – Михайло Лебеденко з Чигиринщини. Про це “Новій Добі” повідомив власний кореспондент.

Електронний облік деревини не є українським винаходом. Він вже років з десять успішно працює в країнах Європи. Суть його полягає в тому, що лісівники у своїй роботі використовують електронні засоби маркування та обліку деревини. Таким чином, кожне дерево отримує електронну бирку й заноситься в єдиний реєстр деревини. Це дозволяє значно підвищити контроль за заготівлею лісу.

Вікривали конкурс його організатори – Ярослав Макарчук, перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України та Олександр Яресько, голова Товариства лісівників України.
Електронний облік деревини діє в Україні лише рік– півтора. На Черкащині усі лісгоспи перейшли на нього. Тепер українські лісівники мріють про те, щоб подібний облік запроваджувався не лише у господарствах Держагентства лісових ресурсів, а й у лісництвах Міноборони, Мінагрополітики, комунальних і приватних лісах.

Електронний облік призначений для безпосередньої передачі інформації з лісосіки на центральний сервер, пояснив головний суддя змагань Віктор Мельниченко. У кожного майстра є персональний комп’ютер з певним програмним забезпеченням, з’єданий з центральним сервером. Інтерфейс достатньо простий, що дозволяє готувати фахівців і працювати без труднощів. Водночас уся інформація про лісозаготівлю, реалізацію, прибутки тощо збирається в одному місці й дозволяє здійснювати максимальний контроль за роботою лісівників і приймати найоптимальніші рішення.
Й справа не лише в тому, що це допомагає боротися з браконьєрськими рубками лісу. Самі лісівники розповідають, що з впровадженням електронного обліку деревини значно зросла ефективність лісозаготівель.
Якщо ж майстер правильно визначить, як спиляти дерево, як розділити колоду на частини, щоб максимально зменшити її природні недоліки, вірно розрахує сорт і якість – значить, і продати таку деревину можна з максимальною вигодою. Електронний облік спонукає кожного до більш відповідального ставлення до своєї роботи, адже від цього тепер напряму залежить і прибуток господарства та його працівників, і добре ім’я майстра – бо ж на кожній колоді стоїть електронна пластикова бирка, за якою можна визначити не лише, де і коли спиляли цю колоду, а й хто її обліковував. Лісівники зізнаються, що з впровадженням електронного обліку стали менше рубати деревини, але при цьому отримують більші прибутки – просто за рахунок саме такого більш ретельного ставлення до кожного дерева.

Конкурс проходив вперше, й судді були максимально об’єктивними. Майстри лісу демонстрували свої професійні знання, швидкість роботи та знання нормативних документів, з якими їм доводиться працювати у своїй повсякденній роботі.
Змагання проходили в чотири етапи: приймання деревини на лісосіці, вивезення прийнятої деревини з лісосіки на склад, приймання на складі й реалізація умовному споживачу.

Озброївшись кишеньковими комп’ютерами, мобільними принтерами, спеціальними молотками для кріплення бирок учасники змагань взялися до роботи.
Уже на першому етапі черкащанин здобув найбільшу кількість балів і залишив суперників позаду. Секрет успіху Михайла Лебеденка, старшого майстра лісу Чигиринського лісгоспу, був у швидкості – він виявився набагато оперативнішим за своїх колег і заробив на цьому додаткові бали, тож навіть деякі помилки не вплинули на оцінку.

Черкаський лісівник найкраще в Україні знається на деревині

І ось хвилююча мить: оголошують переможців. З великим відривом від колег перше місце з 1853 балами посів Михайло Лебеденко. На другому опинився тернополянин, а третє зайняв представник Полтавщини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x