Черкаські колодязі забруднені нітратами

Черкаські колодязі забруднені нітратами

Протягом 9 місяців поточного року фахівці Черкаської санепідслужби провели 180 обстежень джерел водопостачання, порушення виявили у 16 ( 8,9 %) випадках. Про це «Новій Добі» розповіли в Черкаській обласній держсанепідслужбі.

Протягом 9 місяців 2013 року з джерел і мереж централізованого водопостачання фахівці області дослідили понад 1800 проб питної води за санітарно-хімічними і майже 2600 – за мікробіологічними показниками. З них гігієнічним вимогам не відповідали 5,8% і 6,5% проб відповідно, проти 6,4% і 1,8% за аналогічний період минулого року.

Гіршою якість питної води виявилась в джерелах нецентралізованого водопостачання. Так, гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідала майже 40 % досліджених проб води громадських свердловин і колодязів, що в основному пов\’язано з перевищенням вмісту нітратів, за мікробіологічними – кожен сьомий ( 4,3%).

– Погіршення якості води колодязів за бактеріологічними показниками в більшості випадків пов\’язана з порушенням вимог санітарних норм і правил при їх облаштуванні та експлуатації. В основному, коли люди копають колодязі, вогни не дотримуються вимог щодо відстані між колодязем і надвірними спорудами: хлівом, туалетом, тощо. Тому нітрати, які просочуються в землю від цих споруд по підземних вод потрапляють в колодязь, – пояснив заступник головного лікаря держсанепідслужби області Володимир Папач.

За порушення вимог санітарного законодавства за подачу населенню питної води, що не відповідає гігієнічним вимогам,держсанепідслужбою з посадових осіб стягнуто 14 штрафів на суму 3162 гривень , застосовано 2 фінансові санкції на 1102,7 гривень, тимчасово усувалися від роботи 112 працівників.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x