Історичні цінності Черкаському музею передала СБУ

Історичні цінності Черкаському музею передала СБУ

Вчора Управління СБУ в Черкаській області передало Черкаському обласному краєзнавчому музею фрагмент литого складня з зображенням ікони Пресвятої Богородиці Смоленської XVIII ст., чотири старовинні монети, викарбувані у XVII ст., а також медаль «В пам\’ять російсько-японської війни 1904-1905». Про це «Новій Добі» повідомила прес-служба СБУ в Черкаській області.

Підставою для такої передачі послужило рішення Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей.

Ці предмети за рішенням суду були конфісковані у громадянина Російської Федерації, який намагався переправити їх контрабандним шляхом через державний кордон.

У березні 2011 року під час перетину митного посту «Амвросіївка» Східної митниці співробітники СБУ спільно з працівниками митниці затримали 62-річного жителя м. Ростов-на-Дону, котрий намагався вивезти на власному автомобілі до Росії незадекларовані та приховані від митного контролю старовинні предмети.

Росіянин, колекціонер із 40-річним стажем, приїхавши в Україну до своїх родичів, придбав у м. Кам’янка 23 монети часів Російської Імперії та Радянського Союзу й медалі. Крім цього, колекціонер забрав нагороди, які зберігалися у його родичів, та фрагмент литого складня з зображення ікони Пресвятої Богородиці Смоленської.

Вилучені у правопорушника предмети контрабанди були відправлені до державної мистецтвознавчої експертизи, яка встановила, що частина з них становить історичну та культурну цінність.

Згідно з рішенням Соснівського районного суду м. Черкас іноземця було визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.15, ч.1 ст.201 (контрабанда) Кримінального кодексу України та призначено покарання у вигляді штрафу.

Валентина Мухова, головний зберігач фондів музею, щиро подякувала Службі безпеки України за поповнення експозиції Черкаського обласного краєзнавчого музею й збереження культурної спадщини України:
– Особливу увагу заслуговує медаль часів російсько-японської війни, оскільки такого зразка в музеї ще не було. Її цінність в тому, що нагрудний знак зберігся з іменною колодкою, де вказано ініціали і службовий номер особи, що була нагороджена. Я думаю, що нашому музею дуже пощастило, оскільки в Україні майже не збереглося таких нагрудних знаків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x