Суперечки довкола очисних споруд не вщухають у Черкасах

Суперечки довкола очисних споруд не вщухають у Черкасах

Стоки на мільйони. Вже за тиждень у суді зійдуться КП «Черкасиводоканал» та ПАТ «Азот». Останнє позивається до «Водоканалу» на майже двадцять три мільйони гривень. Це – борги за очистку стічних вод міста. Сплатити за рахунками комунальному підприємству нічим. У проблемі розбиралася Ольга Скорик.

«Черкасиводоканал» у борговому зашморгу. Тільки «Азоту» завинив майже 23 мільйони гривень. Це за очистку стічних вод міста. Все через збитковий тариф, пояснює директор «Водоканалу».

Сергій Овчаренко, директор КП «Черкасиводоканал»: «У структурі тарифу вартість очистки – 472 грн, а «Азот» нам виставляє за договором – 1116 грн. Тобто в нашому тарифі національний регулятор не врахував підвищення очистки стічних вод. На цю суму в нас щомісячно зростає заборгованість за послуги очистки стічних вод».

До початку 90-их Черкаси мали власні очисні. Тепер на Пацаєва складують сміття. А стоки від міста приймають очисні «Азоту». Вони – державні. Проте у безстроковій оренді підприємства. Депутат міськради Олександр Радуцький каже: очищувати міські стоки «Азот» не може. Посилається на відповідь Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.
Валерій Саратов, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг: «Станом на 16.08.2013 ПАТ «Азот» не має ліцензії на право провадження господарської діяльності з централізованого водовідведення. За результатами засідання робочої групи ПАТ «Азот» запропоновано звернутися до комісії для отримання ліцензії на послуги централізованого водовідведення в частині очищення стічних вод та сформувати й надати затверджені в установленому порядку річні плани ліцензованої діяльності на 2013 рік із урахуванням фактичних показників діяльності підприємства».

Олександр Радуцький, депутат Черкаської міської ради: «Це означає, що в міської ради зараз є всі можливості, посилаючись на цю відповідь, подати до суду та розірвати цю угоду, яка, на мою думку, є кабальною для комунального підприємства «Водоканал».
Утім «Азот» вже звернувся до Нацкомісії за ліцензією. За поданням депутата Радуцького у виконкомі створили спеціальну комісію, аби в усьому розібратися. Очолив її Віктор Білоусов.

Віктор Білоусов, в.о. міського голови Черкас: «Ми ситуацію вивчимо з погляду інтересів міста. І, звичайно, ми подивимося, чи достовірні розрахунки, за якими ведеться оплата за очистку нашим комунальним підприємством «Водоканал». Ми в комплексі подивимось ці моменти. І щодо ліцензії. Всі ці питання ми обов’язково розглянемо».

Тільки от уже понад місяць комісія ніяк не розпочне роботу. На «Азоті» запевняють: у модернізацію очисних вони вже вклали 14 мільйонів гривень. А от щорічне утримання споруд вартує в кілька разів більше. Місто не подужає їх утримання, каже екс-мер Сергій Одарич. Бо технології старі й енергозатратні. Доведеться щонайменше вдвічі підвищувати тариф для споживачів.

Сергій Одарич, колишній міський голова м. Черкаси: «Я категорично проти передачі місту очисних споруд. Я за те, щоб будувати нові. Ми прораховували, що термін окупності такого проекту, при збереженні тарифу сьогоднішнього без підняття, близько 13-14 років».
Питання очисних споруд і водоканалівського боргу знову порушать на завтрашній сесії міської ради.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x