Про адмінтерреформу – доступно в громади

Про адмінтерреформу – доступно в громади

Продовжуються просвітницькі поїздки районами Черкащини.

Делегація, у яку увійшли представники черкаської ОДА та обласної ради, а також експерти «Офісу реформ» провели дві робочі зустрічі у Смілі та Кам’янці. Голова обласної ради Валентина Коваленко, заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас, директор департаменту фінансів ОДА Наталія Кравченко, депутати облради Наталія Старікова, Василь Касян, Таїсія Руснак та керівник черкаського «Офісу реформ» Наталія Даньковська почули думку громад з приводу добровільного об’єднання та надали відповіді на запитання. Представникам місцевих громад гості з обласного центру розповіли про перспективи впровадження адміністративно-територіальної реформи та про позитиви, які дасть добровільне об’єднання громад. Також сторони обговорили основні проблеми, які «гальмують» впровадження реформи та шляхи їх вирішення.

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Ми проводитимемо консультації з представниками сільських, селищних, міських та районних рад стільки, скільки це буде потрібно, адже перспективний план не змушує до об’єднання – це лише модель. Водночас, громади, які об’єднаються, отримають цілий ряд додаткових «бонусів» – ПДФО, акцизу та інших податків. Також об’єднаним громадам надходитимуть кошти з Державного фонду регіонального розвитку на покращення інфраструктури. До того ж, за умови проведення добровільного об’єднання громад, Європа обіцяє виділити Україні більше трьох мільярдів євро. Ці кошти можна залучити для ремонту доріг, покращення стану шкіл, ФАПів та сільських осередків культури. Окрім того, новий «поштовх» отримає розвиток підприємництва на селі, адже більшість податків лишатиметься «на місці», тож громади матимуть стимул для контролю, – зауважила керівник черкаського «Офісу реформ» Наталія Даньковська.
Про адмінтерреформу – доступно в громади
Чимало питань у учасників зустрічі викликали також «земельні питання» та непідготовленість законодавчої бази для проведення реформи. Депутати обласної ради зауважили, що об’єднані громади отримають також повноваження розпоряджатися землею, до того ж і тією, яка нині розташована за межею населених пунктів. Проте для цього потрібно внести зміни до деяких нормативних актів.

Протестні настрої панували під час робочої зустрічі у Смілі, оскільки частина сіл не хоче приєднуватися до районного центру. Водночас, експерти «Офісу реформ» зауважили, що об’єднання проводиться добровільно, тож громади можуть висувати власні пропозиції до перспективного плану. Водночас, варто врахувати, що в районних центрах та містах обласного підпорядкування наявна уся необхідна інфраструктра, яка потрібна для цетру громади, тож на її створення не доведеться витрачати кошти. Ці ресурси можна буде задіяти на ремонт доріг чи вирішення інших проблем, нагальних для громади.
На завершення зустрічі сторони дійшли висновку, що реформа давно назріла і потребує впровадження, проте зміни мають відбуватися з урахуванням регіональних особливостей та бути фінансово та законодавчо підкріпленими.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x