14 листопада – Всесвітній день боротьби із захворюванням на цукровий діабет

14 листопада – Всесвітній день боротьби із захворюванням на цукровий діабет

Цукровий діабет входить до трійки захворювань (разом із атеросклерозом та раком), які найчастіше призводять до інвалідності та смерті. Актуальність проблеми зумовлена масштабністю розповсюдження цукрового діабету. Сьогодні у світі зареєстровано близько 200 млн випадків, проте реальна кількість хворих у 2 рази більша. При цьому захворюваність щорічно збільшується у всіх країнах на 5 – 7 %, а кожні 12 – 15 років — подвоюється. Катастрофічне зростання кількості хворих набирає характер неінфекційної епідемії.

Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров\’я 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі.

Дата 14 листопада обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року.

Починаючи з 2007 року, відзначається під егідою Організації Об’єднаних Націй. Був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в спеціальній резолюції від 20 грудня 2006 року.

14 листопада – Всесвітній день боротьби із захворюванням на цукровий діабет

14 листопада – Всесвітній день якості.

Це щорічний захід, що відзначається в багатьох країнах світу кожен другий четвер листопада. Ініціатором запровадження є Європейська організація якості (ЄОК) за підтримки Організації Об\’єднаних Націй (ООН). Метою Всесвітнього дня якості є підвищення значення високої якості продукції та послуг, а також привернення уваги до проблеми якості. Адже мова йде не тільки про ступінь задоволеності запитів і очікувань споживачів, а й про безпеку товарів для людини і навколишнього середовища.

14 листопада – Всесвітній день боротьби із захворюванням на цукровий діабет

14 листопада (кожний другий четвер листопада) – Всесвітній день юзабіліті.

Дослівно юзабіліті (usability) перекладається як практичність, зручність і простота у використанні. Найбільш широко це поняття використовується у сфері ІТ-технологій і визначає зручність користування сайтами, програмним забезпеченням. Головним гаслом Всесвітнього Дня Юзабіліті стала фраза: \”Зроби простіше!\” Адже щодня прості речі роблять наше життя зручним і приємним.

Відомі черкащани:
105 р. від дня народження Павла Яковича Куценка (1908-1983), графіка, заслуженого художника України, уродженця м. Кам’янки
90 р. від дня народження Кузьми Нездолія (1923-2010), Героя Радянського Союзу, уродженця Кумейок Черкаського району
85 р. від дня народження Миколи Глухенького (1928-1993), письменника, уродженця Сегединців Городищенського району
70 р. від дня народження Раїси Кириченко (1943-2005), народної артистки України, солістки Черкаського народного хору в 1968-1983 рр.

Церковне свято
Безсрр. і чудотвв. Косми та Даміана Асійських.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x