За етикетку звенигородського сиру заплатять 100 тисяч гривень

За етикетку звенигородського сиру заплатять 100 тисяч гривень

Житель Черкаської області Олександр Денисенко знайшов архівний документ, який доводить, шо перший заводський сир у містечку Звенигородка виробили рівно 75 років тому, в 1937 році. І тепер французи готові заплатити 100 тисяч гривень першому, хто надасть зразок етикетки Звенигородського сиру 30-х років.
У пожовклих копіях Держплану Ради Міністрів УРСР на 1950-1970 роки повідомляється, що в 1930 році в Звенигородці відкрили невеликий маслоробний завод. Під виробництво пристосували приміщення царського горілчаного цеху – завод спочатку виробляв всього 200-300 кг масла на день. У 1934 році на підприємстві виробили перші зразки сиру, який став предметом особливої гордості місцевих жителів. З давніх часів молоко було основою життя в цих краях. Звенигородська земля здавна славилася безкрайніми пасовищами і соковитими чорноземами. Так історично склалося, що сир – традиційний продукт на столі місцевих жителів, а майстерність приготування сиру передавалася з покоління в покоління протягом багатьох століть.
У 1937 році виробництво сиру в Звенигородці почалося в промислових масштабах. Через кілька років звенигородський сир вже був популярний у Києві, Москві та Ленінграді. Для доставки сиру зі Звенигородки була проведена гілка залізниці. З тих пір протягом 75 років виробництво сиру в містечку не зупинялося практично ні на один день. Це дивовижний факт, оскільки більшість сироробних підприємств України засновані всього 20-30 років тому.
о восьмидесятих років минулого століття Звенигородка стала одним з найбільших виробників молочної продукції в СРСР. Розроблений в 90-их роках рецепт сиру «Звенигородський » став візитною карткою міста. Пікантний смак «Звенигородського» припав до смаку споживачам багатьох країн, сьогодні сир з подібною назвою намагаються копіювати з десяток виробників.
А в 2002 році « Звенигородський сироробний комбінат » увійшов в сім’ю французької компанії Bongrain Group – одного з найбільших в світі виробників сирів. Напередодні 75-річчя початку промислового виробництва сиру в Звенигородці натхненні багатою історією підприємства французи оголосили, що готові заплатити 100 тисяч гривень першому, хто надасть збережену етикетку звенигородського сиру зразка 30-их років. Після проведення технічної експертизи етикетка буде зберігатися у Франції, в музеї «Академії Бонгрен», де французькі та українські сировари вдосконалюють майстерність багатьох поколінь майстрів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x