На Тальнівщині закінчили утилізацію пестицидів (ВІДЕО)

На Тальнівщині закінчили утилізацію пестицидів (ВІДЕО)

Двадцять тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин було утилізовано черкаськими рятувальниками. Про це «Новій Добі» повідомили у прес-службі відомства.

У жовтні отрутохімікати, що зберігалися у хімічних складах на території 13 сільських рад Тальнівського району, були завантажені у спеціальну тару та вивезені на місцевий хімічний склад ТОВ «Айова» в селі Городашівка. Звідти пестициди відплавлять на утилізацію в Польщу.
Під час проведення робіт із перезатарення, фахівці аварійно-рятувального загону спеціального призначення обстежили 10 складів у 6 селах. Вони вилучили непридатні до використання пестициди та агрохімікати, запакували їх в спеціальну тару та відвезли на хімічний склад, де хімікати перебуватимуть до їхнього вивозу на утилізацію.
Спеціалісти групи радіаційного, хімічного та біологічного захисту проводили роботу протягом трьох днів, задіявши пересувну хімічно-радіологічну лабораторію, автомобіль ВАЗ та вантажні авто. Роботи ускладнювала насиченість повітря в приміщеннях шкідливими випарами, через що рятувальники були змушені працювати у спеціальних захисних апаратах, а деякі отрутохімікати доводилось відкопувати із завалених землею підвальних приміщень.
Фінансування утилізаційних заходів здійснюється за рахунок державного бюджету та обласної Програми «Знешкодження непридатних, невідомих та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин у Черкаській області». Перезатарювання однієї тонни пестицидів обійшлося державі в 2 тисячі гривень. Що ж до повної переробки, то кожна знищена тонна коштуватиме удесятеро дорожче.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x