25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством проти жінок

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством проти жінок

Свято було проголошено 17 грудня 1999 року Генеральною Асамблеєю ООН.

Історичною передумовою Дню стала подія, що відбулася в 1961 році в Домініканській Республіці. За наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо були по-звірячому вбиті три сестри Мірабал, які були політичними активістками.

ООН запропонувала урядам, міжнародним організаціям і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

У посланні Генерального секретаря зазначається: «Насильство щодо жінок заподіює невимовні страждання, горе родинам, від якого страждають і старий, і малий, і доводить громади до зубожіння. Воно не дозволяє жінкам використати всі свої потенційні можливості, обмежує економічне зростання і підриває розвиток».

В Україні, за даними досліджень, кожна друга жінка потерпає від насильства в сім’ї, 30 % із них стали жертвами у віці до 18 років. Більше ніж половина постраждалих жінок постійно проживають з агресором і не знають, де отримати допомогу. Близько 75% жертв різних видів насильства ні до кого не зверталися по допомогу, решта – зверталися переважно до інших родичів.

Головним символом цього дня і взагалі громадського руху є біла стрічка. В останні роки її існування поступово стає відомим у дедалі більшій кількості країн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x