Як поливати город правильно, знають досвідчені черкаські дачники

Як поливати город правильно, знають досвідчені черкаські дачники

Одне з найголовніших правил поливу – не використовувати холодну воду. Подаючи на грядки воду прямо з водогону або артезіанської свердловини, городники піддають молоді рослини температурному стресу, сповільнюючи їхній розвиток. Питання вирішується просто: достатньо встановити на ділянці бочку. Якщо ввечері заповнити її, то за теплу літню ніч вода зігріється до комфортної для коренів температури.

Воду з міського та дачного водогону необхідно відстоювати не менше доби. Також намагайтеся не використовувати воду, що скупчилася на дні ємності, щоб у рослини не потрапили шкідливі елементи, особливо хлор.

Полив зі шланга нерідко вважається одним із найпростіших способів. На жаль, у цьому й полягає його єдина перевага. Вода під сильним напором стрімко проникає в ґрунт, зносячи мінеральні добрива вглиб і забруднюючи ними ґрунтові води. Коріння ж културних росли не лише залишається сухим, а й голим, оскільки земля з нього змивається струменем води. Особливо небезпечний шланговий полив на піщаних ґрунтах.
Поради збирав власний кореспондент «Нової Доби».

Найбільш поширений спосіб поливу на дачних ділянках – дощування, коли воду спеціальними пристосуваннями розсікають на окремі краплі, які, падаючи у вигляді дощу, забезпечують рівномірне зволоження ґрунту і приземного шару повітря.

При багатьох вигодах у цього способу поливу є й істотний недолік: не всі рослини люблять, коли їм ллють воду прямо «на голову» – деякі сприймають тільки полив під корінь.

Крапельний полив недаремно вважається одним із найкращих. Він найближчий до природного затяжного дрібного дощику, який найприємніший для рослин. Вода, повільно проникаючи в ґрунт, розчиняє добрива і створює хорошу живильне середовище для коренів рослин.
Для крапельного поливу рослин, висаджених рівними рядами, можна застосовувати простий пристрій, який нескладно виготовити власноручно, заощадивши значні кошти. Для його виготовлення потрібні поліетиленові трубки (або відрізки шланга потрібної довжини) діаметром 8 – 12 мм з отворами 1 мм, розташованими через 30 см один від одного.

Трубки укладають отворами вниз, щоб не було струменя. Один кінець повинен бути заглушений, а інший влаштований так, щоб до нього можна було легко приєднати шланг від бочки, піднятої на висоту 1-2 м.

У бочку можна наливати чисту воду або відфільтровані розчини органічних і мінеральних добрив. Розчини або вода самопливом доставляється до коріння рослин рівномірно, повільно, по краплинах, зволожуючи ґрунт на велику глибину.

Надзвичайно популярним останнім часом стає так званий точковий полив. Він потрібен тоді, коли на городі є особливі рослини, які потребують індивідуального підходу. Такий спосіб, посуті, є різновидом крапельного поливу, але він має свої особливості.

Біля рослини закопують 1-2 перевернуті пластикові пляшки з обрізаним дном. Пробку на перевернутих пляшках закручують і на відстані приблизно 2-3 см від горлечка проколюють гарячим шилом або цвяхом невеликий отвір. Після цього поливальні пляшки заповнюють водою. Літрова пляшка звільниться від рідини приблизно за 3 години. Весь цей час коріння отримуватиме вологу. Пластикову пляшку з отворами також можна наполовину заповнити компостом. Тоді вода буде поступово вимивати живильні речовини з компосту і доставляти добриво прямо в кореневу зону.

Також важливо знати, що грядки, розташовані на піщаних ґрунтах, вимагають частих поливів, але невеликими порціями. А ті, що знаходяться на важких глинистих ґрунтах, треба поливати рідше, але рясніше.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x