Якщо людина бере гроші за голос, то стає співучасником злочину

Якщо людина бере гроші за голос, то стає співучасником злочину

На адресу КВУ чи не щодня надходить надзвичайно велика кількість повідомлень про організацію системи підкупу виборців на користь одного з кандидатів в народні депутати по в/о № 194. Найчастіше називається прізвище Михайла Поплавського. Про це кореспондентові «Нової Доби» розповів голова Черкаської обласної організації КВУ Максим Михлик.

Кількість випадків підкупу виборців зафіксованих на мапі порушень виборчого законодавства лише за вихідні зросла більш ніж втричі.

– Агітатори за цього кандидата обходять людей по принципу «від дверей до дверей», пропонуючи ставати агітаторами за Поплавського, – Каже Максим Михлик. – За голос обіцяють 200 гивень відразу і 150 після перемоги кандидата. Ні сам Михайло Поплавський, ні його штаб досі не заперечили своєї причетності до подібних дій і офіційно не «відхрестилися» від діяльності організаторів цієї «піраміди». Хоча сьогодні вже доцільно говорити не про піраміду, а про тактику бульдозера, який суне не зважаючи ні на що.

Подібна технологія, вкупі з масованою інформаційною кампанію, може принести свої результати. Особливо ефективний підкуп при низькій явці. Але потрібно пам’ятати, що кандидат, який намагається таким чином потрапити в Парламент, ніколи не згадає про своїх виборців після перемоги. Тому яскравий приклад: згадаємо Нестора Шуфрича.

Підкуп виборців підпадає під дію Закону «Про вибори народних депутатів» та під дію Кримінального кодексу. З поміж інших: залякування, тиск, шантаж, підкуп виборців – способи перешкоджання здійснення волевиявлення. За здійснення підкупу передбачається кримінальна відповідальність, зокрема позбавлення волі від 3 до 5 років. Є декілька ступенів тяжкості цього злочину. Найбільш серйозним вважається вчинення таких дій групою осіб за попередньою змовою. Будь-який підкуп вже автоматично такий, коли ці речі відбуваються системно і сигнали надходять одночасно з декількох місць – то це вже є підкуп групою осіб за попередньою змовою.

Якщо людина бере гроші за голос, то стає співучасником злочину

Комітет виборців України в черговий раз звертається до виборців, закликаючи законослухняних та відповідальних виборців повідомляти громадськість та засоби масової інформації про спроби підкупу та збирання персональних даних, а також у встановленому Законом порядку звертатися до правоохоронних органів із заявою про вчинення злочину.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x