Олег Стадник: «Реорганізація дитячих поліклінік буде лише на папері. Принаймні, поки що»

Олег Стадник: «Реорганізація дитячих поліклінік буде лише на папері. Принаймні, поки що»

Цього разу нібито мають закрити не лише багатостраждальну другу поліклініку (що по вул. Вербовецького), а й першу. Інші джерела розповідають, що поліклініки не закриють, але там працюватимуть лише педіатри, а фахівці більш вузького профілю «переберуться» до третьої поліклініки. Відповідно, якщо дитина захворіла всерйоз і потребуватиме не лише прийому педіатра, а й консультації окуліста, кардіолога, травматолога тощо, то доведеться її возити одразу по кількох закладах у різних кутках міста. Розповідають і про переформатування (вже вкотре!) самих дільниць педіатрів і багато чого іншого.
Звідки беруться ці чутки й що з цього правда, «Нова Доба» запитала у Олега Стадника, директора департаменту охорони здоров’я Черкаського МВК.
– Дійсно, з 1 грудня наші дитячі поліклініки переживатимуть певну реорганізацію. Усі вузькі спеціалісти (травматолог, окуліст, невролог тощо) працюватимуть на тих же місцях і в тих же поліклініках, тільки підпорядковуватимуться новоствореній структурі – клініко-діагностичному відділенню в структурі Дитячого медичного об’єднання. Тобто, досі вони були «розкидані» по поліклініках, а тепер будуть зосереджені в одному місці. Ця реорганізація проходитиме суто на папері, в реальності люди остануться на своїх місцях і для відвідувачів практично нічого не зміниться. Принаймні, на першому етапі, – уточнив пан Стадник. – Далі, коли створюватимуться амбулаторії сімейної медицини, будуть зміни. Адже в амбулаторіях передбачені посади лише сімейного лікаря та педіатра, вузькі фахівці, відповідно до ідеї медичної реформи, на «первинці» (тобто, у закладах первинної медико-санітарної допомоги – авт.) не задіяні. Вони працюватимуть в лікувальних закладах вторинного рівня надання медичної допомоги – лікарнях, диспансерах.
Олег Михайлович розповів також, що для такого подальшого етапу треба не лише змінити документацію, а й підготувати приміщення, адже Дитяче медичне об’єднання, тобто, лікарня+поліклініка, має десь розміститися. Найімовірніше, це буде дитяча міська лікарня, оскільки в ній нещодавно скоротилося на 150 ліжок, та й ще планують перевести деякі служби. Звісно, за словами Олега Михайловича, перед «великим переселенням» там проведуть поточні ремонти.
– Я думаю, в цьому є здорова логіка. Усі фахівці перебуватимуть в одному місці, тож не буде таких ситуацій, які частенько трапляються зараз, коли на всю поліклініку один невролог, він водночас і монополіст, і не встигає, черги нескінченні, запис на тиждень уперед і таке інше. А тут будуть одразу 2-3 неврологи (чи інші фахівці), котрі працюватимуть по черзі – у одного прийом скінчився, у іншого почався. Це допоможе не лише уникнути черг, а й у разі необхідності дозволить звернутися до обох спеціалістів, – роз’яснив Олег Михайлович.
Думку самих педіатрів щодо цього питання з’ясувати остаточно не вдалося: вони запевняли, що й самі нічого не знають і теж хвилюються, очікуючи змін. Зате повідомили, що навіщось проводять по-новому перепис усіх дітей на своїх дільницях…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x