Вільнюський самміт завершився. Україна не підписала угоду з ЄС

Вільнюський самміт завершився. Україна не підписала угоду з ЄС

Учора, 29 листопада, у Вільнюсі завершився саміт Східного партнерства. Україна так і не підписала ані Угоду про асоціацію з ЄС, ані документ, який, за прогнозами політиків, мали підписати замість неї. Парафували лише Угоду про спільний авіапростір з Євросоюзом, йдеться у «Подробицях».

Головними позитивними результатами протягом другого дня самітуе експерти назвали . парафування Угод про асоціацію з такими країнами, як Грузія і Молдова. Азербайджан, у свою чергу, отримав лібералізацію візового режиму. У пленарному засіданні взяв участь і президент України. Віктор Янукович, який підтвердив намір підписати Угоду про асоціацію найближчим часом. Однак він наголосив, що Україна від ЄС чекає рішучості у розробці і реалізації програми фінансово-економічної допомоги. А також щодо співпраці у тристоронньому форматі Україна-ЄС-Росія. Європейські лідери відповіли, що це неможливо.

– Це неприпустимо, коли йдеться про двосторонню процедуру. Нам не потрібна тристороння угода – жодного тристороннього формату в двосторонніх відносинах ЄС і України. Такі часи для Європи минули. – прокоментував виступ Віктора Януковича Жозе Мануель Баррозу, голова Європейської Ради
У свою чергу, Президент Литви наголосила, що ЄС залишає відкритими двері для України. І очікує, що до саміту у Ризі у 2015 році Україна зробить необхідні кроки. Список завдань залишився незмінним. А от вже на початку наступного року на саміті ЄС-Росія говоритиме про неприпустимість тиску на східних партнерів з боку Росії.

– Досвід Литви свідчить: якщо у вас є політична воля чинити опір, то тиск не спрацьовує. Україна в односторонньому порядку призупинила рух до ЄС, тоді як Євросоюз готовий допомогти українському народу на його шляху до демократії, – сказала Президент Литви Даля Грибаускайте.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x