Вибори 2013: підсумки голосування

Вибори 2013: підсумки  голосування

Найпоширенішою проблемою на повторних виборах 15 грудня виявилася неврегульована законом присутність сторонніх осіб на виборчих дільницях та їх опосередкований тиск на членів комісій. Про це «Новій Добі» повідомили у прес-службі ГО ОПОРА.

За даними спостерігачів ОПОРИ, які перебували на дільницях, епізоди з присутністю і тиском сторонніх осіб мали місце на 34 % дільниць округу № 94, в ОВО № 223 – на 16 %, № 197 – на 11 % і в окрузі 194 – на 10 % дільниць.

Нагадаємо, усього в межах № 194 виборчого округу, до якого входить Придніпровський та частина Соснівського району Черкас, було утворено 82 постійні виборчі дільниці. На повторних виборах в окрузі балотувалося 16 кандидатів, 5 кандидатів від політичних партій, 11 – самовисуванці. У 197-му Канівському, до якого входять Канев та частина Канівського району, Золотоноша та район, частина Соснівського району міста Черкас і частина Черкаського району. В межах округу утворено 146 виборчих дільниць. В окрузі балотувалося 16 кандидатів, з яких 6 висунуто партіями, 10 – самовисуванці.

Спостерігачі ОПОРИ повідомляли, що біля приміщень деяких виборчих дільниць скупчувалися невідомі особи, які ймовірно контролювали голосування громадян. Дані особи мали у своєму розпорядженні списки громадян неофіційного зразка, які голосують на конкретній дільниці, їх деталізовані контактні дані. Враховуючи масив достовірної інформації про підготовку до дня голосування схем підкупу виборців, ця активність може бути механізмом контролю за матеріально заохоченим виборцем.

Порушення таємниці голосування стало не менш поширеною проблемою дня голосування, яку неодноразово фіксували громадські спостерігачі. Зокрема, подібні випадки були виявлені 11 % дільниць округу № 197 і 10 % дільниць округу № 194.

У той же час проблеми в організації голосування та підрахунку голосів не мали безповоротних наслідків. Під час проведення голосування та підрахунку голосів дільничні виборчі комісії, здебільшого, забезпечили виконання законодавчих вимог та мінімально допустимих стандартів виборчого процесу. За оцінками спостерігачів ОПОРИ, помилки та зловживання, допущені членами ДВК не мали всеохоплюючого характеру.

ОПОРА зауважує, що правоохоронні органи були пасивними, зокрема, незважаючи на те, що вони мали усі правові можливості виявити до дня голосування ініціаторів та виконавців підкупу виборців у 194 та 223 округах, цього не було зроблено. Це зробило безкарною купівлю голосів виборців, що мало вплив на результати виборів в цілому.

ОПОРА відзначає, що для усіх суб’єктів виборчого процесу день голосування пройшов в атмосфері напруженості, зумовленої загрозою втручання у виборчий процес організованих груп сторонніх осіб і пасивною реакцією правоохоронних органів.

Також ОПОРА висловила стурбованість з приводу проявленої окремими членами ДВК упередженості до офіційних спостерігачів від громадських організацій та тиску на них. Значне занепокоєння ОПОРИ викликали випадки фізичного перешкоджання діяльності спостерігачів та журналістів, які були зафіксовані на повторних виборах 15 грудня 2013 р.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x