У Кам’янці радилися як об’єднуватимуть громади

У Кам’янці радилися як об’єднуватимуть громади

Днями голова обласної ради Валентина Коваленко,заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Сас, директор Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Наталія Кравченко, депутат обласної ради Василь Касян та голова Черкаської регіональної партійної організації Аграрної партії України, депутат обласної ради Наталія Старікова побували з робочим візитом у Кам’янському районі щоб почути думку та пропозиції керівників району, депутатів всіх рівнів, голів сільських рад, громадськості щодо об’єднання територіальних громад району, зокрема, про проект Перспективного плану формування територій громад Кам’янського району.
Звертаючись до присутніх Юрій Сас наголосив на важливості втілення реформи місцевого самоврядування і висловив своє бачення цього питання.

Під час зустрічі також виступили голови сільських рад. За їхніми словами, суть реформи полягає у тому, щоб створити територіально-економічно спроможну громаду за умови пріоритетності принципу добровільності, що в свою чергу надасть можливість значно покращити життєзабезпечення мешканців міста та населених пунктів району.
Свої думки та зауваженнями з цього приводу висловили депутат районної ради Тетяна Василенко, голова громадської ради при райдержадміністрації Володимир Єрмоленко та інші.

Учасники зустрічі після тривалого обговорення дійшли спільної думки про те, що у підготовці процесу об’єднання громад є підводні камені: непідготовленість правової бази, недостатня поінформованість населення. Щодо болючого питання оптимізації закладів освіти, медицини і культури, яке неодноразово піднімалося під час засідання, було озвучено, що це вирішуватимуть самі громади, так само, як і прийматимуть рішення щодо об’єднання. Але основним фактором має виступити економічна спроможність утримувати доступну для людей інфраструктуру. Постало питання і про гарантії, які надає держава місцевому самоврядуванню. Виступаючі наголосили на необхідності більш детально ознайомитись з законодавством та методичними рекомендаціями щодо практичного застосування положень Закону України «Про співробітництво територіальних громад» в частині організації та юридичного оформлення співробітництва.

Ірина СКОРИК

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x