Шевченківське лісництво відзначає сторічний ювілей

Шевченківське лісництво відзначає сторічний ювілей

Саме такий поважний ювілей святкує цього року колишнє Моринське, а нині, назване на честь свого видатного земляка, Шевченківське лісництво Лисянського лiсгоспу.

Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Така подія, за словами керівника Лисянського лісгоспу Володимира Штанька, безумовно, є значимою для всієї лісівничої громади.
Багато випробувань довелось пережити за час становлення і розвитку лісництва. З кожним десятиліттям вдосконалювалися підходи та ефективність господарювання. Однак незмінними залишаються традиції відданості нелегкій, проте благородній праці. Саме вони, передаючись із покоління в покоління, об’єднують лісівничу громаду, дають наснагу і сили працювати заради примноження зеленої скарбниці свого краю.
До такого знаменного ювілею колишній лісничий Григорій Лейбенко підготував презентаційне видання книги, присвячене історії створення та становлення лісництва, яке невдовзі вийде до друку. Окрім фактів сучасності та подій минулих десятиліть, до книги увійшли також унікальні спогади очевидців-старожилів, зібрані ним ще на початку роботи в лісництві.
Більше 50 років Григорій Петрович працював у Шевченківському лісництві ДП «Лисянське лісове господарство», 20 з яких – на посаді лісничого. За історію лісництва – це найбільший термін перебування на керівній посаді.
Слід відзначити, що першим лісничим був поляк В’ячеслав Немингловський, а штат лісництва тоді нараховував 20 осіб.
На сьогоднішній день Шевченківське лісництво нараховує 3760 га земель державного лісового фонду, які розташовані на території Звенигородського, Лисянського та Корсунь-Шевченківського адміністративних районів.
Основними напрямкам діяльності є охорона і захист лісу, ведення лісового господарства, лісовідновлення і лісорозведення, вирощування посадкового матеріалу, лісозаготівлі. Активно розвивають також декоративний напрям, вирощуючи від традиційно рідних до рідкісно екзотичних рослин, здатних задовольнити найвибагливіші смаки споживача.
Тепличне вирощування декоративних порід дерев та чагарників розпочинали лише з кількох видів. Нині – розширили асортимент до восьмидесяти. Збирали посадковий матеріал з різних регіонів України, експериментуючи з різноманітними породами. Серед найекзотичніших зразків тут є магнолія, тюльпанне дерево та гінкго.
Нині шевченківські лісівники активно співпрацюють з Національним дендрологічним парком «Софіївка», що в Умані, а також колегами з різних регіонів, які займаються декоративним лісорозведенням, де роздобувають посадматеріал для черенкування.
Окрім основної виробничої діяльності, не забувають лісівники і про збереження історії шевченківських місць. Так до 188-ої річниці з Дня народження Великого Кобзаря працівники лісництва створили 2 гектари дубових насаджень з жолудів більше ніж 500-літнього реліктового дуба, який росте на території колишнього маєтку пана Енгельгардта в с.Будище. З цією місцевістю пов’язані дитячі роки Тараса Шевченка. За переказами очевидців саме тут юний поет ховав свої перші мистецькі твори, зробивши таємну схованку в дуплі віковічного дуба.
Тож аби зберегти для нащадків традиції шевченкової спадщини та продовжити життя віковічному дереву, лісівники створили цілу діброву.
– Шевченківське лісництво має славетну історію і не менш славетне сьогодення, – відзначає директор Лисянського лісгоспу Володимир Штанько. Це доводять і виробничі результати, які дозволяють утримувати лідерські позиції на підприємстві.
– Нині щоденні трудові будні, випробування і здобутки карбують історію вже нового століття . І я переконаний, що нові сторінки в історії лісництва будуть не менш значимими та успішними, а поперед колектив чекає багато нових і нових вершин, – підкреслив керівник лісгоспу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x