Депутати в Черкасах знову зірвали сесію

Депутати в Черкасах знову зірвали сесію

Черкаські депутати пішли на рекорд. Сьогодні знову зірвали сесію. Це вже вдруге за місяць. І традиційно через незручне питання в порядку денному. Третина депутатів, на вимогу яких і скликане позачергове засідання, хотіли з колегами оцінити дії правоохоронців і тимчасового мера Віктора Білоусова. Йдеться про оскандалене підняття прапора Євросоюзу на площі біля мерії. Тоді, нагадаю, дійшло до сутичок. Міський керманич заступився за правоохоронців, а не за мітингувальників. Одному з них це дорого коштувало. Подробиці у Вікторії Курченко.

Вони прийшли до мерії із європрапором. Депутати й активісти. Їх уже зустрічають тут правоохоронці. Мирне співіснування на площі триває недовго. Мітингувальники рушають зі стягом до щогли. Правоохоронці йдуть на них.
Правоохоронець: «Я не знаю, чого перешкоджаємо».

За всім на площі спостерігає тимчасовий мер Білоуосов. Тут він скаже, що підняття прапора – не законне. Депутати йому заперечать. Та вже за кілька годин Білоуосов напише заяву до міліції. У ній мітингувальників назве хуліганами, які, чинячи беззаконня, застосовували силу до правоохоронців. Тут же мер-комуніст попросить розпочати досудове розслідування.

Віктор Білоусов, в.о. міського голови м. Черкаси: «Коли я був, правоохоронці там нічого не вчинювали такого, що треба було їх покарать. Я бачив, як до правоохоронців відносилися. І коли я пішов із площі, то десь через хв. 10-15 мені стало відомо, що прапор усе-таки з такими потугами був піднятий. І через 2 години таким же чином його взяли та зрізали. Я повинен був мовчати?».

Мерове «немовчання» дорого коштує 22-річному Ярославу Приходьку. Через день після заяви Віктора Білоусова його взяли під домашній арешт. Єдиного з мітингувальників. Юнака звинувачують у насильстві над правоохоронцем. Міському керманичу прикро, що під роздачу потрапив саме Ярослав, а не хтось інший.

Ярослав Приходько, підозрюваний: ««Вони за основу взяли оперативне відео, на якому я нібито б’ю. Мені надали державного захисника після того, як було ухвалено рішення. Це було зроблено нашвидкуруч».

Такий розвиток подій із пошуками відбувайл обурив частину депутатів. Вони ініціюють позачергову сесію міськради.

Лічильна комісія: «15 осіб присутні зараз у залі. Кворуму немає».

Вітер гуляє в рядах регіоналів і міськрадівських черкащан. Минулу сесію з європитанням зірвали теж вони. Лідер біло-блакитних телефоном пояснює: їм не до прапорів. Вони працюють.

Ігор Мельников, голова фракції «Партії регіонів» у Черкаській міській раді: «Я вчера сказал Белоусову, что я присутствовать на сессии не буду. Как голова фракции. Я не понимаю, почему ми сессию должны делать по этому поводу? Делать больше нечего? Прапор одни незаконно повесили, другие незаконно сняли. Есть милиция, прокуратура, пусть дадут правовую оценку».
Максим Булатецький, голова фракції «Батьківщина» в Черкаській міській раді: «У колегах, у депутатах, я просто розчарований. Вони зробили свій вибір. Я розумію, чому. Тому що була вказівка і відповідно ніхто не захотів ризикувати своїми благами, посадами тощо. Зрозуміло, що це з ОДА була вказівка не прийти на сесію».

Батьківщинівці та вільні демократи певні: відповідальний за колотнечу на площі через європрапор тимчасовий мер Білоусов. Це він пішов до суду по місячну заборону всіх мирних зібрань у Черкасах. Із ними, кажуть обранці, навіть не порадився. І цим розв’язав руки правоохоронцям.
Олег Ліходькін, голова групи «Партії вільних демократів» у Черкаській міській раді: «Це – безпрецедентний випадок. У такій ситуації може опинитися кожен депутат, коли будь-які його депутатські повноваження будуть або не виконуватися, або перешкоджатися їхнє виконання. І таким діям треба обов’язково давати оцінку. Інакше ми просто знищимо місцеве самоврядування».
Протидіяти цьому вже із другої спроби депутати збираються цієї п’ятниці. На тоді призначено нову сесію. Обранці сподіваються, що їхні колеги-прогульники сюди врешті дійдуть.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x