За участю керівництва області на Канівщині обговорили реформу з децентралізації

За участю керівництва області на Канівщині обговорили реформу з децентралізації

Під керівництвом голови районної державної адміністрації Сергія Дубенця у залі засідань Будинку рад відбулась зустріч з питань добровільного об’єднання громад за участю першого заступника голови обласної ради Наталії Кравцової, керівника Офісу реформ в області Наталії Даньковсьокї, голови районної ради Дмитра Шелеста, а також представників Департаменту фінансів обласної державної адміністрації – Світлани Бабіченко та Наталії Карабан. У заході також взяли участь депутати районної та сільських рад, сільські голови сіл району та представники відповідних робочих груп району та сіл.

Варто нагадати, що на нещодавній сесії обласної ради народні обранці не підтримали перспективний план формування територій громад області, тож керівництвом ОДА та облради було вирішено здійснити виїзди у міста і райони Черкащини та провести широку роз’яснювальну роботу з питань об’єднання громад.
На початку зустрічі керівник району ознайомив присутніх з моделлю об’єднання напрацьованою районною робочою групою, відповідно до якої пропонується створити 5 об’єднаних громад у районі – Ліплявську, Степанецьку, Межиріцьку, Мартинівську та Бобрицьку, а також Канівську громаду на основі м. Канева.
– Нині вже в більшості сільських рад створено робочі групи, проводяться збори місцевих жителів з метою визначення їх позиції щодо об’єднання з тими чи іншими громадами. Разом із керівництвом райради ми активно долучаємо до участі сходках та роз’яснюємо людям законодавчі вимоги, доносимо інформацію щодо фінансових та економічних показників у різних варіантах об’єднання, – відзначив Сергій Дубенець.

Зі свого боку з інформацією виступив керуючий справами міської ради Володимир Святелик, який повідомив, що міською радою надіслано пропозиції про об’єднання з Каневом 12 сільським радам. «Ми просимо ці сільські ради вже найближчим часом визначитися та надати свої відповіді з тим, щоб ми встигли об’єднатися та подати свої заявки на фінансування з державного бюджету», – додав він.
З роз’ясненнями фінансової сторони реформи децентралізації витупила начальник управління доходів та фінансування виробничої сфери Департаменту фінансів ОДА Наталія Карабан, яка, перш за все, наголосила, що субвенцію з державного бюджету отримають лише ті громади, що об’єднаються:

– За умови реалізації перспективного плану формування громад району, 4 з них отримають базову дотацію – це понад 2 млн грн кожній не враховуючи медичної та освітньої субвенцій тощо. У Степанецькій громаді передбачається фінансове вилучення, оскільки там великі надходження в розрахунку на одну особу, проте відразу наголошу, що там будуть прибутки понад 25 млн. грн. лише завдяки надходженню 60% ПДФО в бюджет об’єднаної громади.
Крім того, Наталія Миколаївна відзначила важливість надходжень від розпорядження землею, акцизного податку. Заслухавши фінансиста присутні пожвавилися та поставили ряд запитань, які, стосувалися утримання закладів культури в об’єднаних громадах, утримання та ремонту доріг, перспектив малокомплектних шкіл тощо. Так, занепокоєння з приводу діяльності місцевої школи, зокрема, висловили представники Беркозівської сільської ради, адже мовляв уже бачили якісь пропозиції про її оптимізацію. Коментуючи це, голова РДА відзначив, що перспективний план об’єднання громад району показує максимальну економію, яку можна отримати: «Але план це не догма. Це лише схема від якої ви можете відштовхуватись. Стосовно ж шкіл, то лише ви самі в об’єднаній громаді будете вправі вирішувати що вам утримувати, а що закрити. Це виключно ваша прерогатива».
Лунали від присутніх і запитання на зразок як утримуватиметься громада, яка не об’єднається ні з ким. Роз’яснюючи ситуацію, Наталія Карабан зауважила, що в такому разі сільська рада не отримуватиме ні 60% ПДФО, ні базової дотації, разом з тим, їм самостійно доведеться утримувати усі свої заклади.

З позицією підтримки моделі об’єднання громад району, представленою головою РДА, виступили сільські голови, зокрема, Григорівський сільський голова Василь Осауленко підкреслив, що розвиток сіл бачить саме у форматі об’єднання з іншими селами та залученням на їх територію нових інвесторів та виробництва. Такої ж думки притрималась і представник Межиріцької сільської ради Людмила Птуха.
Будучи невпевненими у перспективі розвитку у складі Канівської об’єднаної громади, представники Пекарів поцікавилися чи зможуть вони при бажанні вийти з її складу. Відповідаючи на це запитання, керівник Офісу реформ в області Наталія Даньковська відзначила, що таке право законодавство передбачає, проте нині ще немає самого механізму для такого кроку. Разом з тим вона наголосила:
– Якщо ми хочемо розвивати свої території, Україну – проводьмо реформи з децентралізації. Звичайно, є Закон України «Про добровільне об’єднання громад», є урядова Методика і в ідеалі ми маємо діяти у відповідності до цих документів. Проте, звичайно, є реалії, є особливості територій і громад, та врешті думка людей, яку не можна ігнорувати. Саме тому позиція обласної влади – донести до людей об’єктивну інформацію щодо того чи іншого варіанту об’єднання, почути їхню думку і бажання та дозволити добровільно вирішувати яким чином їм об’єднуватися.

З підсумковим словом на зустрічі виступила перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова, яка передовсім наголосила, що децентралізація дозволяє людям бути господарями на своїй землі, надає їм відповідальність, повноваження та фінансові ресурси для їх здійснення.
– Переконана, що завдяки проведенню широкого обговорення реформи, що нині триває в усій області, під час затвердження перспективного плану формування територій громад на найближчій сесії обласної ради ми вже отримаємо чітку позицію кожного району та міста щодо об’єднання громад.

Віта Кузнецова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x