Як об’єднуватимуться громади, обговорювали на Звенигородщині

Як об’єднуватимуться громади, обговорювали на Звенигородщині

Питання об’єднання територіальних громад розглянули й на Звенигородщині під час наради за участю заступника голови облдержадміністрації Юрія Саса, голови обласної ради Валентини Коваленко, депутатів обласної ради, голови Звенигородської РДА Василя Довбуша, міських і сільських голів та ін. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській ОДА.

Сьогодні громаду Звенигородщини хвилює: чи виправдає себе нова реформа, як вплине на життя людей, на розвиток територій, чи буде вона добровільною і громади отримають значно більше можливостей?
– Це вимога часу, реальна можливість отримати права й фінанси, – наголосив депутат обласної ради Олександр Черевко.

За його словами, адмінреформа є рішенням багатьох проблем, що турбує людей, зокрема: корупція, безгрошів’я. Метою реформи є створення фінансово самодостатніх громад, а також наближення держави до людей.
Голова райдержадміністрації Василь Довбуш, начальник фінансового управління райдержадміністрації Наталія Лаврінченко ознайомили присутніх із економічними показниками територіальних громад після їх можливого об’єднання.

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас відзначив, що є вже громади, які готові до об’єднання, але Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» прописаний таким чином, що без прийняття перспективного плану обласною радою такі громади не можуть єднатися.
– Прийняття перспективного плану відкриває можливості для громад, що вже готові об’єднуватися, і дає можливість державі порахувати територіальні, фінансові, тобто кількісні параметри, об’єднаних територіальних громад, – зазначив Юрій Михайлович.
Депутат обласної ради Олексій Озірний, у свою чергу, наголосив, що Закон потребує вдосконалення. Люди мають отримати роз’яснення, вичерпні відповіді на запитання. Він висловив побажання продовжувати обговорення у конструктивному руслі, обмінюватись думками і сформувати свою власну концепцію.

Як повідомила голова обласної ради Валентина Коваленко, під час перших зустрічей сільські голови були категорично налаштовані проти об’єднання, нині ж зрушення відбуваються, вже 50 % сільських голів готові об’єднатися, адже прорахували, що це економічно доцільно. Однак не всі сільські голови правильно інформують громаду, доносять негативну інформацію. «Адже питання стоїть не в знищенні села, а навпаки – у порятунку кожного з них, – запевнила Валентина Михайлівна, – оскільки село – наша духовна скарбниця, культура, те, що відрізняє нас, українців, від інших народів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x