Черкащанина, що пропав під час «Євромайдану» 30 листопада, досі не знайшли

Черкащанина, що пропав під час «Євромайдану» 30 листопада, досі не знайшли

З моменту початку роботи «гарячої лінії» «Євромайдан SOS» на неї надійшла інформація про 145 осіб, які постраждали внаслідок розгону спецпідрозділом «Беркут» демонстрантів на Майдані – Незалежності вранці 30 листопада 2013.

Про це повідомили «Подробности».

– 60 осіб вказали, що були побиті з різним ступенем тяжкості (травми і розсічення голови, закриті черепно-мозкові травми, струси мозку, підозри на переломи, зокрема, обох рук, забої суглобів і кінцівок, підшкірні гематоми, переломи носа, вибиті зуби). З них 28 зафіксували побої: 10 звернулися до лікарні, 18 – шляхом проходження окремої судово-медичної експертизи, – повідомила на прес-конференції в середу координатор ініціативи по роботі з постраждалими Світлана Валько.

Вона нагадала, що після розгону Евромайдана 33 людини були доставлені в Шевченківське районне відділення київської міліції, проти 30 з них було відкрито судове провадження. 2 грудня ці справи були спрямовані на дорозслідування. Мінімум 4 з них подали зустрічний позов про побиття.

– 31 людина позиціонує себе як свідок подій, більшість з них готові свідчити в суді. «Міліція і прокуратура чинять на цих людей тиск, тому багато постраждалих не стали подавати в суд, а стали свідками, – зазначила Валько.

Крім того, в «Євромайдан SOS» повідомили, що станом на 17 грудня їм вдалося знайти 59 осіб, які пропали після розгону мітингу на Майдані Незалежності 30 листопада. У цьому їм допомагала команда співачки Руслани, народного депутата Лесі Оробець і співробітники карного розшуку Шевченківського райвідділу. Людей шукали в основному з причини відсутності з ними мобільного зв\’язку, втрати телефонів, розрядці батарей. Також були випадки, коли людей знаходили в реанімації, лікарнях, на мітингах в інших місцях.

При цьому, як і раніше, не знайдений зниклий 30 листопада 15-річний житель Черкаської області Олег Бровко. Його мама написала заяву в міліцію. Крім того, в грудні пропало ще троє людей, які мітингували в центрі Києва.

Координатор «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук підкреслила, що ініціатива має намір використовувати зібрану за три тижні базу даних для підготовки аналітичних та інформаційних довідок, і передасть її для аналізу та експертної оцінки Незалежної громадської комісії з розслідування дій влади в Києві та інших містах під час Євромайдану.

За її словами, особливу увагу «Євромайдан SOS» буде тепер приділяти переслідуванню громадських активістів у регіонах, координації з адвокатами, моніторингу судів над учасниками мирних зібрань, громадських діячів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x