Щоби ранок був добрим

Щоби ранок був добрим

Сто років тому інфаркти називали «ресторанною хворобою», згодом так само назвали і гострий панкреатит. Як виявилося, під час тривалих застілль наш організм втомлюється і зношується не менше, ніж під час важкої фізичної праці. Тож, сідаючи за новорічний стіл не зайвим буде згадати про принципи здорового харчування. Поради про те, як весело відгуляти новорічні свята і при цьому здоров\’я і фігуру в інтерв’ю, «Комсомолці» розповів лікар-терапевт і дієтолог Борис Скачко.

Чим небезпечний «холодний» стіл

Вже багато десятків років існує традиція проводжати старий рік «холодним» столом , а зустрічати Новий – «гарячим». Але дієтолог каже, що починати святкувати з салату не варто.

– Наші люди вважають, що треба поголодувати напередодні «свята шлунку». Часто не встигають перекусити у передсятковій метушні. Так і сідають відзначати на голодний шлунок і відразу тягнуться до кислих, або щедро змащених майонезом салатів.А тут уже і перша чарочка! Закінчитися таке свято може в лікарні, адже і салат, і алкоголь здатні спричинити моментальну реакцію підшлункової. У хірургів, які лікують гострий панкреатит, в новорічні дні роботи дуже багато, – каже Борис Скачко.

Експерт радить перекусити , хоча б трошки, за 1,5 – 2 години до застілля. Якщо ж і починати гуляння натщесерце, то зі шматочка зачерствілого хліба, печива або каші. Ці продукти здатні м\’яко завести мотор травної системи і підготувати організм до інших страв. За 10 хвилин по тому можна з’їсти білок – рибу або м\’ясо, і лише потім тільки починати куштувати все інше.

Згадаймо про жири, якими щедро насичені новорічні салатики. Господині, заправляючи салат повинні пам’ятати, що сметани і майонезу у страві має бути мінімум: інгрідієнти необхідно змастити, а не потопити в соусах. Ще краще замінити наповнювач несолодким йогуртом.

Жири, як відомо, – це навантаження для печінки. Якщо поєднати їх з рясним споживанням вуглеводів, білків, алкоголю, легко «наїстися» до запалення жовчного міхура і холециститу.

Качка з яблуками не «пролетить»

Ті, хто дотримується посту в Новий рік, харчуються здоровіше за всіх інших. У рибі є білок і омега- кислоти, вона перетравлюється швидше – за 4-5 годин і не перевантажує шлунково-кишковий тракт. Шанувальникам м\’ясного меню краще вибрати для застілля щось легке – наприклад, індичку, курку або кролика. М\’ясо не тільки корисне, але ще й піддається швидкій переробці шлунковими соками. А от свинину краще їсти вранці 1 січня, тоді вона зарядить енергією на весь день. Час перетравлення свинячого м\’яса в кишечнику – до 9 годин. Під час сну цей процес зупиняється, починається бродіння, розкладання, виділяються гази, які отруюють нервову систему і печінку. У результаті – тяжкість, здуття, неспокій.

Не рекомендує наш експерт споживати на свято яловичину, баранину і, як не дивно, качку з яблуками. У таких стравах багато важких твердих жирів, що закупорюють кишечник і ускладнюють роботу судин. «Важке» м\’ясо можна їсти, але не на свято, коли воно подається з жирними салатами і гарнірами .

Ложка картоплі

Крохмаль – джерело моментальної енергії. Корисно з\’їсти пару ложок картопляного пюре за півгодини до тренування в спортзалі, але не під час тривалого застілля, у протилежному випадку виникає ризик швидко набрати зайві кілограми або … отримати удар.

Крохмаль, як і цукор, осідає в жирових клітинах. Поки триває процес, він наповнює кишечник, збільшуючи обсяг живота. Той у свою чергу тисне на діафрагму і викликає задишку. Звідси і пішов вислів «Так наївся , що дихати важко!». Щойно діафрагма перестає нормально працювати, судини відчувають сильне навантаження, починаються спазми, підвищується тиск. Від переїдання можна отримати інфаркт, не встаючи з-за столу.

Дієтолог радить замінити картоплю салатами або крупами . Або з\’їсти не більше 100 г ( 3-4 столові ложки з верхом) .

Якщо шлунок вже набитий і задишка почалася, потрібно швидка допомога у вигляді мандаринки . Кислоти цитрусових допомагають запустити травлення, але після цього не варто більше їсти.

Крім фруктів і печива ніякого іншого солодкого до повного страв столу краще не готувати. Торти, особливо магазинні , насичені жиром, а пироги – вуглеводів. Разом із м\’ясом, гарніром і алкоголем вони утворюють вибухонебезпечну суміш для всієї травної та серцево -судинної системи.

Важливо !

Як правильно пити

Перша чарка – через 10 хвилин після прийому білкової їжі (50 г риби або м\’яса). Тоді алкоголь увійде в білок і буде перетравлюватися разом з ним протягом 4-5 годин, не викликаючи негайного сп\’яніння, інтоксикації і похмілля. Людина збереже здатність думати, але при цьому відчує розслаблення і приплив енергії без важких наслідків для здоров\’я.

Чого гостям краще не пропонувати:

1 . Копчені продукти. Продукти горіння при копченні створюють канцерогенні речовини в ковбасах, рибі та інших стравах. Засмічуючи судини, вони сприяють розвитку атеросклерозу і навіть онкозахворювань.
2 . Оселедцеві пресерви. В них не тільки забагато солі, але й консервантів. Краще купити оселедець і самому почистити. Вживати багато солі не можна. Денна доза, не більше 3 г. Проте лікарі кажуть, що нічого страшного не станеться, якщо 1 раз на свято перебільшити дозу. Оселедець найкраще вживати в салатах, наприклад під шубою з овочами і несолодким йогуртом замість заправки .
3. Газовану воду. Вон викликає здуття, яке посилює тиск на діафрагму. Подразнює слизову кишківника.

Веселощі без похмілля

Є кілька способів прийняти «на душу» так , щоб і гуляти добре , і голова наступного дня не хворіла. Особливо у Новий рік, коли святквання триває не один і не два дні. Звичайно, перша порада – помірно пити. Щзоправда так гуляти, у нас не звикли. Тому і винайшли наші співвітчиники ряд ефективних засобів від похмілля.

Перша чарка – з маслом

Є такий коктейль, який за чутками вживали, співробітники спецслужб перш ніж вивідувати інформацію «за пляшкою». За 15 хвилин до початку бенкету проковтніть суміш зі столової ложки соняшникової олії, томатного соку, 3 мл коньяку і яєчного жовтка. Коктейль несмачний, але захищає внутрішні органи від проникнення алкоголю, а крихітна доза коньяку тонізує судини.

Додайте до закуски … вугілля

Активоване вугілля радять випити за 40 хвилин до першого келиха з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги. Якщо плануєту у великих кількостях поглинати як спиртне, так і жирну їжу , вугілля треба пити ще як мінімум двічі, через кожні дві години по дві таблетки.

«Загорніть» шлунок

Найбільша небезпека від алкоголю криється у його здатності всмоктуватися стінками кишківника, викликаючи інтоксикацію. Уникнути цього можна, якщо взяти препарати, які покривають усю слизову травної системи. Подібне прописують хворим на гастрит і виразку.

Варто зауважити, що вживати лікарські препарати, окрім активованого вугілля, перед застіллям, необхідно вкрай обережно. По-перше, частина з них не сумісна з алкоголем. По-друге, будь-які ліки мають свої побічні ефекти і вжиживання їх без припису лікаря загрожує неприємними наслідками.

Перш ніж сідати за стіл, замість ліків краще вжити щось натуральне. Наприклад, будь-яка запарена молочна каша захистить шлунок і кишечник на відмінно. Найкраща в цьому питанні вівсянка. Її треба або варити з молоком на маленькому вогні, або залити і поставити на 4 хвилини в мікрохвильову піч . Головна умова – щоб молоко увібралося в зерна або пластівці вівса, а каша стала тягучою. Така каша і від перепою захистить, і травлення «включить», оберігаючи організм від загострень, здуття та інших реакцій. Перекусити нею треба за годину до початку святкування.

Мед замість витверезника

Якщо стану сильного сп\’яніння уникнути не вдалося, чистять організм водою з медом. На літр – кілька столових ложок, щоб вода стала солодкою. Пити треба по 1-2 склянки раз на 25 хвилин.

Горілку не «занюхувати» !

Від того, чим людина закусила або запила алкоголь, залежить його засвоєння організмом. До першого келиха варто з\’їсти щось в міру жирне, а після – вуглеводне . Запивати можна соком, компотом або простою водою. Не рекомендують запивати газованою водою – вона сприяє сп\’янінню. А от «занюхувати» чарку не можна, тому що організм залишається беззахисним перед токсинами алкоголю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x