Жуковська: ми відходимо від принципу прямої заборони негрошових розрахунків у бюджетній сфері

Жуковська: ми відходимо від принципу прямої заборони негрошових розрахунків у бюджетній сфері

Питання бюджету завжди було одним з найважливіших тем у державі. І сьогодні довкола нього вирують неабиякі пристрасті. Головна дискусія точиться навколо теми, щодо розподілу та перерозподілу грошей. Своєю точкою зору з цього питання у Фейсбуці поділилася Почесний президент Черкаського хімкомбінату «Азот» Валентина Жуковська.

Бюджет не дарма називають долею країни у цифрах. Проте сьогодні може скластися такий парадокс, коли доля нашої країни формуватиметься взагалі не грошами, а цифрами.

Чомусь мало хто відзначає фундаментальну зміну бюджетної політики, що пропонується сьогодні. Зверніть увагу, ми відходимо від принципу прямої заборони негрошових розрахунків у бюджетній сфері. Сьогодні такі розрахунки пропонується зробити вагомим механізмом фінансування дефіциту бюджету.

Мова йде про запровадження фінансових векселів у енергетиці. Фінансові векселі – це «квазігроші». Їх вплив на економіку можна продемонструвати наступним – уявіть, що ви приходите на базар, а розраховуватися можна не лише грошима, але й записочкою – взяв картоплі на 20 гривень. І решту вам дають записочками – Петренко взяв на 5 гривень, Коваленко – на 3 гривні і так далі. Звичайно, схема пропонується трохи складніша, але висновок один – папірці потрібні, бо грошей не лише немає, але й позичити немає в кого. Проконтролювати на яку суму написано записочок – неможливо, а ціна їх – стихійна. Або ж встановлюється тими, хто готовий їх приймати.
Ця \”новація\” по фінансуванню дефіциту конкурує з іншою – наданням права Пенсійному фонду робити позички в банках. Хронічно дефіцитній (і значно дефіцитній) установі очевидно такі позички будуть надавати державні банки з подальшим рефінансуванням Національного банку (або простіше – емісією).

Зрозуміло, дефіцит є негативною інвестицією, це вам скаже будь-який макроекономіст. Дефіцит, який фінансується папірцями або емісією є у багато раз небезпечніший. Створюється спіраль, у якій щомісяця доходів буде ставати все менше, а папірців більше. І суперечки з приводу того, що давайте заберемо 100 гривень в одного і надамо іншому – втратять будь-який зміст.

Тому, на моє глибоке переконання, у дискусії довкола бюджету, не перерозподіл є головним сьогодні. Якщо і є за що ламати списи, то за відмову від цих новацій та зменшення дефіциту як такого. Схеми тоді непотрібні. Більше того, таке рішення було б ключовим для виживання й відновлення країни. Інакше, справа дійде і до політиків, будете ходити з векселями за ковбасою, згадуючи як вас купили за нізащо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x