Чигиринці відгуляли «Андріївські вечорниці в козацькій столиці»

Чигиринці відгуляли «Андріївські вечорниці в козацькій столиці»

В музеї Б.Хмельницького у Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин» з 13 по 19 грудня проводилися «Андріївські вечорниці в козацькій столиці».

Про це «Новій Добі» повідомили в Чигиринській РДА.

За народним українським звичаєм, у цей день молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави та гуляння. Свято відзначається на честь апостола Андрія Первозванного. Люди вірили, що цей день комусь приносить багато радості, комусь коханн , іншим – шкоду і збитки.

На вечорницях, які проводили Антоніна Пироженко та Лідія Ключник, гості дізналися про народні традиції та обряди, що сьогодні частково призабуті. Молодь мала змогу відтворити обряд кусання калити, поворожити, пограти в ігри та посмакувати традиційними українськими стравами – пирогами з узваром.

А напередодні дня Святого Миколая в музеї Богдана Хмельницького відбувся майстер-клас «Ялинкові прикраси із соломи», який провела Наталія Чигирик.

Традиція прикрашати новорічну ялинку виготовленими власноруч іграшками стає сьогодні все більш популярною. Під час майстер-класу діти навчалися виготовляти із соломи різдвяного ангела, який, за повір’ями, приносить щастя й оберігає від усього лихого.Українці вірили, що в крихкому стебельці соломи знаходиться сила життя та родючості. Саме жито – це символ життя, отож все зроблене з нього має символічне значення.

Оригінальні солом’яні вироби можна виготовити усією родиною та прикрасити ялинку в народному стилі. Для цього не потрібно мати багато грошей і часу, а лише бажання. Такі іграшки зберігають добру енергетику, покращують настрій та можуть стати сімейною реліквією.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x