15 січня – День народження Вікіпедії

15 січня – День народження Вікіпедії

15 січня 2001 року, 13 років тому, у Всесвітній павутині з’явився новий сайт з дивною назвою – Wikipedia. Він запропонував нову технологію – накопичення існуючих знань про світ за допомогою нових підходів, які дозволяли брати участь у цьому проекті кожній людині у світі, що мала доступ до Інтернету, а також поширювати зміст на засадах вільних ліцензій.

Ідею вільної веб-енциклопедії у 1999 році запропонував Річард Столмен, засновник руху вільного програмного забезпечення. У березні 2000 року Джиммі Вейлз та Ларрі Сенгер започаткували енциклопедію під назвою Нупедія (Nupedia), тексти якої дозволялось вільно використовувати, але до написання статей допускались тільки експерти, а самі статті проходили багаторівневу перевірку, через що Нупедія розвивалася дуже повільно.

15 січня 2001 року Джиммі Вейлзом та Ларрі Сенгером було створено окремий альтернативний проект, який дав можливість кожному охочому створювати енциклопедичні статті, що, за їх задумом, мали стати матеріалом для написання фахових статей у Нупедії. Для цього вирішили скористатись технологією «вікі», яка забезпечує відвідувачам можливість колективно створювати й редагувати вміст веб-сайту, а статті поширювати на засадах вільних ліцензій, що давало можливість творити вільну енциклопедію. Тоді були сформульовані перші 5 правил проекту, які також мали забепечити енциклопедичний стиль, нейтральність тексту статей та можливість його перевірки за джерелами. Нині вони відомі як «п’ять основ» Вікіпедії.

Вже менш ніж за місяць після запуску Вікіпедії було створено тисячну статтю, а після першого року існування вона нараховувала понад 20 тис. статей. До кінця 2004 року сумарна кількість статей у всіх мовних розділах онлайн-енциклопедії Вікіпедія досягнула мільйона, а кількість мов перевищила сотню. Успіх Вікіпедії призвів до закриття Нупедії у 2003 році.

Перші не-англомовні розділи Вікіпедії з’явились того ж 2001 року. А в кінці січня 2004 року було написано першу статтю в її україномовній версії, що поклало початок українській Вікіпедії.. У 2003 році для збору пожертв на підтримку і вдосконалення технічних можливостей Вікіпедії та продовження існування проекту вільним від реклами у США було створено некомерційну організацію – Фонд Вікімедіа.

Нині Вікіпедія є шостим за популярністю сайтом у світі згідно з рейтингом Alexa, а її сторінки переглядаються понад 10 мільярдів разів щомісяця. Вікімедія має 287 мовних розділів, сумарна кількість статей у яких становить 30 мільйонів. Українська Вікіпедія налічує понад 480 тис. статей, і її переглядають близько 80 млн. разів на місяць. Щодоби в україномовному розділі цієї онлайн-енциклопедії робиться 8 тис. редагувань.

Вікіпедія створюється волонтерами з усього світу, які на добровільних засадах у вільний час поліпшують якість цієї енциклопедії. Редагувати Вікіпедію може кожен, хто має доступ до Інтернету. Спільнота Вікіпедії (всі її редактори) виробила власні правила та настанови для того, аби Вікіпедія залишалася енциклопедією. Її не може привласнити ніхто, оскільки Вікіпедія є результатом роботи тисяч волонтерів. Статті та зображення у Вікіпедії поширюється засадах ліцензії Creative Commons Attribution Share-Alike 3.0 Unported, що передбачає їх вільне використання та тиражування за умови вказання їх авторів.

Вікіпедія має низку сестринських проектів, як то Вікіджерела (бібліотека вільних текстів), Вікісховище (медіатека вільних файлів), Вікісловник, Вікіновини, Вікіпідручник, Вікіцитати та ін. (створені у 2002–2006 рр.), що підтримуються Фондом Вікімедіа. Наймолодшими серед цих проектів є Вікідані (започатковані у 2012 році), а також Вікімандри, які стартували рівно рік тому.

Вікіпедія запропонувала новий тип скарбниці знань – вільної енциклопедії, – яку кожен може вільно використовувати, вдосконалювати й розповсюджувати. Вона також змінила уявлення про інформацію у світі та способи координації людей для спільної мети – «світу, де кожен має вільний доступ до всіх накопичених людством знань».

Події
1700 — Петро I велів дворянам змінити довгий та незручний одяг на європейські костюми.
1776 — У Львові вийшов перший примірник «Gazette de Leopol», першого відомого періодичного видання на території України.
1790 — У Франції запроваджено новий адміністративний поділ. Країну розділяють на 83 департаменти
1797 — Джон Етерінгтон з Лондона вперше в Англії почав продаж у своєму магазині нового типу головного убору — циліндра.
1892 — У газеті «Triangle» в місті Спрінґсфілд, штат Масачусетс, де виникла гра баскетбол, автор гри доктор Джеймс Нейсміт вперше опублікував 13 правил її проведення.
1907 — Доктор Лі де Форест, визнаний у світі як «батько радіо і дід телебачення», запатентував трьохелектродну вакуумну трубку, пристрій, котрий дав змогу перетворити радіо на практично використовуваний пристрій передачі голосу та музики.
1943 — У штаті Вірджинія (США) завершили будівництво Пентагону — найбільшої офісної споруди у світі, в якому базується Міністерство оборони США
1992 — Президією Верховної Ради України затверджено музичну редакцію Державного гімну України, автором якої є Михайло Вербицький
1992 — Ямайка і Австрія визнали незалежність України.
1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Грецією.
1993 — У США на телеканалі NBC вийшла в ефір остання (2137 серія) «Санта-Барбари».
1994 — за нез\’ясованих обставинах безвісти зник український політик Михайло Бойчишин.

15 січня – День народження Вікіпедії

Народились
1622 — Мольєр (Moliere), дійсне ім\’я й прізвище Жан Батист Поклен, французький драматург, актор, театральний діяч (помер 1673).
1794 — Олександр Сергійович Грибоєдов, російський письменник («Горе від розуму»; помер 1829).
1841 — Архип Куїнджі, український живописець-пейзажист («Після дощу», «Українська ніч», «Чумацький шлях», «Місячна ніч на Дніпрі», «Захід сонця в степу»).
1850 — Міхай Емінеску (Mihai Eminescu), визначний румунський поет-романтик (помер 1889).
1850 — Софія Василівна Ковалевська, російський математик, письменниця й публіцистка (пом. 1891).
1871 — Агатангел Кримський, український історик, письменник, перекладач, один з організаторіа Академії Наук України (1918 року).
1869 — Станіслав Висп\’янський (Stanislaw Wyspianski), польський поет, драматург, художник (пом. 1907).
1891 — Осип Мандельштам, російський поет (пом. 1938).
1908 — Едвард Теллер, американський фізик-ядерник мадярського походження, один з розробників атомної бомби (1945 рік) і керівник проекту зі створення водневої бомби (1952 року).
1915 — Лео Мол (Леонід Григорович Молодожанин), канадський скульптор і живописець українського походження
1929 — Мартін Лютер Кінг (Martin Luther King), лідер боротьби за цивільні права чорношкірих американців (пом. 1968).
1945 — Максим Ісаакович Дунаєвський, російський композитор (музика для к/ф « Д\’артаньян і три мушкетери», «Діти капітана Гранта»).
1981 — Армандо Крістіан Перес, популярний в цей час іспанський співак, відомий, як Pitbull

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x