Черкащина посідає 5 місце по Україні з кількості відрахувань до бюджету країни

Черкащина посідає 5 місце по Україні з кількості відрахувань до бюджету країни

Окрім Черкаської, Україну годують Полтавська, Харьківська, Дніпропетровська, Сумська та Львівська області. Інші 19 областей та м. Київ отримують з держбюджету більше коштів, аніж перераховують до нього. Підрахунки провела «Інвестгазета».

Так, за перші півроку 2013-го Донецька область отримала з держбюджету на 9,2 млрд. грн. асигнувань, дотацій і субвенцій більше, ніж у нього заплатила. Більше платежів з бюджету довелося тільки на частку Києва – більше 11 млрд. (26-те місце). А от Львівська область за підсумками півріччя опинилася на шостій позиції: вона перерахувала до держбюджету на 356 млн. грн. більше, ніж з нього отримала. Втім, це далеко не рекорд. Найкраще бюджетне сальдо серед усіх регіонів продемонструвала Харківська область – за шість місяців звідси до бюджету надійшло майже 7 млрд. грн. чистими.

Втім, абсолютні цифри не зовсім показові – як мінімум, вони не враховують розмірів регіонів. Тут більш доречно порівнювати бюджетне сальдо в розрахунку на душу населення. Це змінює картину, щоправда не кардинально.

Якщо порівнювати бюджетне сальдо в розрахунку на одну людину, то на одного донеччанина з держбюджету за шість місяців минулого року виділено 2126 грн. Натомість кожен львів’янин перерахував до центрального бюджету країни 140 грн. Найгірший показник з усіх у Києва. За обсягом субсидій і дотацій з держбюджету в розрахунку на одного жителя столиці склав 4072 грн. Першість належить Полтавській області. Регіон перерахував до бюджету за 3757 грн у розрахунку на душу населення.

Найпарадоксальніше, що розмір чистих надходжень від областей до держбюджету практично не залежить від величини регіонального валового продукту. У більшості випадків ці доходи корелюють тільки з одним показником – чисельністю населення регіону. Іншими словами, основні джерела надходжень – це податок на доходи фізичних осіб та податки на споживання, той же ПДВ. Доходи промислових та інших підприємств часто «йдуть» за місцем реєстрації головного офісу – в столицю або в офшори.

За вирахуванням імпорту України по суті «годують» три області: Харківська, що видобуває нафту і газ, Дніпропетровська, де видобувається залізна руда, і Полтавська, в якій розвинений видобуток і одного, і іншого, і третього. Вони забезпечують бюджет значними сумами рентних платежів та плати за користування надрами.

Крім цих трьох областей, «в плюс» в першому півріччі працювали лише Сумська, Черкаська та Львівська, а у Рівненській доходи і витрати практично рівні. Але тут, як видно з розрахунків, хороші результати пояснюються не стільки високим рівнем генеруються доходів держбюджету, скільки порівняно низьким об\’ємом допомоги з центру в розрахунку на душу населення.

Між тим видобуток вугілля на Донбасі прибутку державі не приносить. Навпаки, держава щорічно витрачає по 12-14 млрд грн. на підтримку вугільників, переважно компенсуючи різницю між ціною реалізації вугілля та його собівартістю. Вугільні дотації становлять приблизно 30% всіх надходжень з держбюджету в Донецьку і Луганську області.

Однак ці регіони залишаються дотаційними і без цього. Останнім часом сюди спрямовують величезні інвестиції на різні «проекти державного значення» на кшталт будівництва доріг. Крім того, місцевим підприємцям активно відшкодовують ПДВ. За півроку – з Донецької області до держбюджету надійшло 6,7 млрд грн. ПДВ, а відшкодовано було 8,7 млрд грн. Це абсолютний рекорд для всіх регіонів.

Дуже специфічні показники у Києва. З одного боку, столиця генерує близько 40% доходів держбюджету (без урахування митних). З іншого, платежі на будівництво метро, мостів і доріг, а також асигнування численним бюджетним організаціям перекривають надходження і перетворюють Київ в найбільш дотаційний регіон.

У даній оцінці не враховано, скільки приносять до держбюджету митниці того чи іншого регіону, оскільки в цілому податки на імпорт по суті оплачують кінцеві споживачі – рівномірно по всій країні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x