Найбільше в області заробляють аграрії та підприємства з іноземними інвестиціями

Найбільше в області заробляють аграрії та підприємства з іноземними інвестиціями

Спеціалісти в галузі працевлаштування розповіли власному кореспонденту «Нової Доби», які посади нині в області вважаються найпрестижнішими, і де потрібно працювати, що отримувати заробітну плату в розмірі 50 тис грн на місяць.

– Нині серед найбільш затребуваних на ринку – фахівці з продажів, спеціалісти аграрної сфери (агрономи, зоотехніки, ветеринари), IT-фахівці, фінансові директори, головні бухгалтери та економісти, – розповідає директор консалтингового агентства «Персонал» Ірина Кіркіна. – Особливу цінність мають технологи харчової та хімічної промисловості. Робота цих фахівців, до речі, добре оплачується. Високі зарплати пропонують і на виробничих підприємствах з іноземними інвестиціями, особливо для топ-менеджерів та вузькопрофільних спеціалістів. Але слід ураховувати той фактор, що розмір зарплати залежить від підприємства, рівня спеціаліста. Роботодавці платять, насамперед, за вміння вирішувати професійні завдання, тому люди однієї професії можуть отримувати заробітні плати, різниця між якими становить десятки разів. У наш час найважче молодим фахівцям. Їм потрібно шукати хоча б якусь роботу, не кажучи вже про престижну. Тому випускникам шкіл раджу обирати ВНЗ чи коледж, який дає не тільки диплом, але й реальні знання. Слід враховувати й те, що спеціальність може бути «модною», але абсолютно не затребуваною в регіоні, де людина планує жити. Крім того, варто обирати ту спеціальність, яка співпадає з природними здібностями, допоможе реалізуватися як особистості. Так, гуманітарію, який навчатиметься на математика, важче буде домогтися успіху в житті. Пам’ятайте, що зарплату платять не за фах, а за вміння вирішувати професійні завдання».

Торік максимальна офіційна зарплата керівників в Україні становила 120 тис грн на місяць, а в середньому топ-менеджери заробляють від 30 до 80 тис грн. Чимало платять і їхнім помічникам. За даними рекрутерів, досвідченій «правій руці» керівники готові платити від 10 тис грн на місяць. Такі дані опублікувала рекрутингова компанія «Хедхантер». Якщо порівняти доходи топ-менеджерів з офіційною середньою зарплатою по країні, то виходить, що успішні керівники заробляють у 9–37 разів більше, ніж «середняки», і належать до 2,8 % найбільш високооплачуваних найманих працівників.

Державна служба статистики не враховує градацію зарплат вище 10 тис грн, однак можна припустити, що людей з такими високими доходами, як у керівників, в Україні всього 40–50 тис, вважає президент Украналітцентру Олександр Охріменко. На його думку, настільки висока різниця між зарплатою керівника й найманого працівника – це світова практика. «За часів СРСР директор заводу отримував максимум утричі більше середнього робітника. Але завданням директора було виконувати спущений зверху план, а не вести успішний бізнес, – пояснює пан Охріменко. – А нинішній керівник повинен отримувати набагато більше, ніж навіть його перший заступник, адже на ньому лежить відповідальність за прийняття рішень, що визначають результати роботи фірми».

Як пояснила директор із персоналу Катерина Сергєєва, у великих компаніях у топ-менеджерів, крім окладу, є річний бонус за підсумками роботи компанії, і він може становити 20–100 % його річного доходу (тобто, від 1,5 до 12 окладів. –Авт.).

За словами керівника дослідницького центру hh.ua Уляни Ходорівської, серед топ-менеджерів існує жорстка конкуренція за хороше місце. Основна вимога до претендента на посаду – мінімум 10-річний досвід керівної роботи в подібній за масштабом структурі з хорошими результатами. Цінується наявність напрацьованих зв’язків, особливо в торгівлі, рекламі. Само собою розуміється володіння програмним забезпеченням, знання щонайменше однієї іноземної мови. До речі, на її думку, зарплата на 120 тис грн імовірніше виняток, ніж правило – за останні кілька років оклади «топів» упали на 15–20%. Однак, якщо враховувати розміри бонусів, щомісячні доходи на 120 тис грн у декого збереглися.

Кому ж добре платять в Україні? За даними порталів Work.ua і Rabota.ua, 40 – 50 тис грн на місяць українські компанії та представництва зарубіжних фірм готові платити
досвідченим управлінцям, юристам і фінансистам.

Директор із виробництва агрохолдингу – 50 тис грн. Великий агрохолдинг (банк землі від 200 тис га) обіцяє платити директору з виробництва 50 тис грн на місяць плюс бонус у кінці року. Від кандидатів потрібні сильні організаторські здібності та досвід керівництва одночасно декількома юридичним особами, що входять у агрохолдинг.

Керуючий мережею ресторанів – 40 тис грн. Роботодавець бачить ідеального кандидата на цю вакансію таким: чоловік/жінка віком 30–45 років із вищою економічною освітою й досвідом роботи в ресторанному бізнесі від 3 років.

Фінансовий директор – 40 тис грн. Фінансовому директору з досвідом роботи в компаніях із оборотом не менше 50 млн доларів обіцяють платити 40 тис грн на місяць, а також надають медичну страховку й оплату всіх витрат на особистий автомобіль.

Керівник відділу продажів – 40 тис грн. Від кандидатів вимагається досвід роботи дистриб’ютора від 5 років і відмінне знання IT-ринку. Компанія готова надати повний соціальний пакет (офіційне оформлення, зарплата, навчання за кордоном, автомобіль і компенсацію за бензин).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x