Шполянщину планують поділити на шість громад

Шполянщину планують поділити на шість громад

Зустрічі по селах, максимум інформації та ретельне моделювання. На Шполянщині до прийдешньої адмінреформи поставилися найвідповідальніше. У цьому переконався голова Черкаської ОДА, будучи в районі з робочою поїздкою.
Попередньо на Шполянщині буде шість громад-об’єднавців. Відповідний проект презентували на всеогляд на зустрічі керівництва області із сільськими головами й активом району. По кожній громаді вже прорахували, що вона матиме, об’єднавшись. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ОДА.

– Приміром, Шполянська об’єднана тергромада отримає більше восьми мільйонів гривень ПДФО, а на управлінському апараті економитиме майже третину мільйона, – розповідає голова Шполянської РДА Володимир Потапенко. – Ми вже побували в кожному населеному пункті, все роз’яснили людям і дійшли до спільного знаменника.
Тутешні сільські ради вже навіть надають згоду на майбутнє об\’єднання. Одна з таких – Васильківська. Це село стане центром об’єднаної громади.

– Я «за» об\’єднання громад однозначно, – зауважує сільський голова Василькова Іван Дубина. – Ми зараз тільки називаємося органами місцевого самоврядування, а потрібних повноважень не маємо. Усе нам спускають, як правило, «згори». Навіть своєю землею розпоряджатися не можемо. А так не повинно бути. Завдяки цій реформі якраз і матимемо те, чого стільки прагнули. Звісно, буде й нова відповідальність. Але ж по-іншому бути й не може.
Ця реформа вже років із п\’ятнадцять, як на часі в Україні. Так вважає місцевий громадський активіст Олексій Пірогов. Каже: не треба її боятися, краще ретельно готуватися.

Шполянщину планують поділити на шість громад

– Якщо зараз не проведемо низку реформ, зокрема й адміністративну, то ризикуємо втратити нашу країну, – додає чоловік. – Є люди й у нас, які досі шукають різні відмовки, противляться цьому. Але треба врешті ліквідувати в себе в головах радянську систему життя. Громади мають працювати на себе й думати за себе.
Нинішній перспективний план об\’єднання тергромад, за словами очільника області, – це їхнє глобальне опитування. На зустрічах у районах Юрій Ткаченко закликає актив формувати пропозиції, як провести цю реформу найефективніше. Слушні зауваги з області спрямовуватимуть до Кабміну та Верховної Ради України.

– У нас є кілька районів, які нині чинять, на мою думку, необґрунтований супротив, – зауважує голова Черкаської ОДА. – Бо є зацікавлені особи, які налаштовують місцевих жителів, до пуття не роз’яснюючи їм суті реформи. А за нею держава делегує свої повноваження органам місцевого самоврядування того рівня, на якому вони можуть бути реалізовані найефективніше. Тобто з найбільшою користю для людей. Разом із новими повноваженнями та зміщенням центрів ухвалення рішень громади повинні отримати і достатній фінансовий ресурс. На цьому під час нещодавньої Ради регіонального розвитку вкотре наголосив Президент України Петро Порошенко. Центр не буде більше вирішувати локальні проблеми та диктувати територіям, як саме вони повинні розвиватись.

Шполянщину планують поділити на шість громад

Нагадаємо, вже кілька тижнів на Черкащині триває широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Її зініціював обласний очільник. У робочих зустрічах у районах бере участь і керівництво облдержадміністрації та облради.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x