У художньому музеї презентували виставку Анатолія Василенка

У художньому музеї презентували виставку Анатолія Василенка

16 червня 2015 року художній музей обласної ради презентував виставку карикатур народного художника України Анатолія Василенка. Також у форматі виставки – презентація однойменної книги Миколи Сніжка «Любіть Україну! Думайте красиво!», ілюстрації до якої виконано Анатолієм Василенком. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській обласній раді.

На виставці представлено понад 200 карикатур легендарного графіка-карикатуриста Анатолія Василенка. Він працював художником журналів «Перець», «Барвінок», «Малятко», «Вітчизна», «Дніпро», «Ранок», газети «Сільські вісті». Ним проілюстровано численні видання, серед яких книга Миколи Сніжка «Любіть Україну! Думайте красиво!». Художник створює персонажі, вихоплені із різних буденних ситуацій, які в дечому нагадують кожного з нас.

Працюючи над своїми творами, Анатолій Василенко часто використовує очеретяну тростинку, вмокаючи її в туш, рідше працює в акварелі, однак це аж ніяк не применшує цінності його художніх смаків та праці.

В якості експерименту ним була створена серія шаржів-портретів сучасних політичних діячів, втім у своїх карикатурах Василенко більше «анімаліст». Можливо, тому, що смішні, жартівливі образи тварин у його карикатурах живуть за людськими законами та повністю відображають людські риси характеру, їхні звички. У простій, гумористично-образній вимові художник зумів підкреслити позитивні і негативні сторони нашого суспільства.

Саме за ініціативи відомого черкаського журналіста Миколи Сніжка організовано цю виставку. Микола Сніжко працював відповідальним секретарем в газетах: «Молодь Черкащини» (1961-1963 рр., з 1966 р.), «Серп і молот» (з 1965 р.), «Черкаська правда» (з 1976 р.), «Село і люди» (з 1991 р.) та в Черкаському обласному поліграфічно-видавничому підприємстві. Лауреат премій «Берег надії» ім. Василя Симоненка та «Прометей».

У своїй книзі «Любіть Україну! Думайте красиво!» він закодував слова знакових особистостей Тараса Шевченка і Олександра Довженка.

До кожного розділу з гучними назвами – «Красиво сильними будьмо!», «Чисто красивими будьмо!», «Геніально красивими будьмо!», «Тисяча і одне питання про будьмо чи не будьмо!», «Українська краса і слава-будь молитва» підібрав відповідні цитати та афоризми, які підсилені дотепними карикатурами Анатолія Василенка, що втілюють одну із головних ідей виставки, у якій йдеться про те, що без сміху, в тому числі іронії і самоіронії, особистість не розвивається. А якщо не розвивається особистість, тоді не розвивається і нація.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x