Сьогодні день пам’яті героїв Крут

Сьогодні день пам’яті героїв Крут

29 січня країна вшановує пам’ять героїв Крут – юних патріотів, що поклали свої голови за свободу Вітчизни. Ця трагедія навічно стала символом героїзму, відданості й національної трагедії.

Стояв січень 1918 року. Четвертим Універсалом Центральна Рада проголосила незалежну Українську Народну Республіку (УНР). І вона повинна була стати суверенною державою. Уряд більшовицької Росії не міг змиритися з цим. Тому протягом грудня 1917 – січня 1918 років загони російських військ вдерлися на територію УНР. З північного сходу рухалися 12-тисячні більшовицькі сили. Проти них український військовий міністр Симон Петлюра мав 15 тисяч вояків. Армія УНР складалася з селянського ополчення, січових стрільців, колишніх військовополонених і кількох сотень київських юнаків, які пішли на фронт прямо зі шкільної лави.

У Харкові Перший всеукраїнський з’їзд рад створив новий уряд – Народний секретаріат. На Лівобережжі – у Харківській, Катеринославській і Полтавській губерніях було встановлено радянську владу. На черзі був Київ.

– На заклик Центральної Ради відгукнулась патріотично налаштована молодь, студенти і гімназисти, – говорить доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії й етнології України ЧНУ імені Б. Хмельницького Віталій Масненко. – У перших числах січня 1918-го відбулося віче студентів Університету Святого Володимира й новоствореного Українського народного університету, на якому було вирішено створити Студентський курінь Січових стрільців. Добровольчий Студентський курінь складався з 200 юнаків, більшість із яких не мала жодної бойової підготовки, 27 січня 1918 року вирушив з Києва назустріч більшовицьким військам, що наступали на Україну.

Курінь одержав завдання допомогти українським військам утримати станцію Бахмач. Але, отримавши звістку, що станція Бахмач уже захоплена, загін зупинився на станції Крути (за 18 км від станції Ніжин Чернігівської області) на лінії Москва – Бахмач – Київ. Цей залізничний вузол, був ключем до столиці. У складі українських сил було близько 600 чоловік. На озброєнні були рушниці, 16 кулеметів і бронепоїзд. На них рухався передовий загін військ Муравйова близько 6 тисяч військових. Українські війська розташувалися на фронті близько 3-4 км.

Трагічний бій під станцією Крути почався вранці 29 січня 1918 року й тривав до пізнього вечора. У бою обидві сторони зазнали значних утрат – загинуло близько 300 українців і щось із 2 тисячі більшовиків.

27 студентів і гімназистів були захоплені в полон. Після жорстоких знущань вони були розстріляні. Та навіть перед стратою співали гімн «Ще не вмерла Україна”. Після розстрілу більшовики не дозволяли селянам поховати тіла загиблих. 9 лютого більшовики ввійшли в Київ і вчинили криваву розправу над населенням. Було вбито понад 5 тисяч чоловік. На вулицях розстрілювали всіх, хто розмовляв українською мовою, носив вишиванку й вуса.

Сьогодні день пам’яті героїв Крут
В урочистій похоронній процесії на Аскольдовій могилі взяли участь члени Української Національної Ради, очолюваної М. Грушевським. На мітингу біля будинку Центральної Ради пролунали такі слова М.Грушевського: «Якраз в цей момент, коли ми ховаємо цих молодих героїв, тут, з будинку Центральної Ради, здіймається російський орел, цей символ тривалого гноблення. Не випадково ці два факти збіглися. Така операція не могла відбутися без болю… Стримайте ж ваші сльози, які котяться. Ці юнаки поклали свої голови за визволення Вітчизни, і Вітчизна збереже про них вдячну пам’ять на віки вічні…».

Сьогодні день пам’яті героїв Крут
Трагедія під Крутами розпалила вогонь у серцях свідомих громадян України й далеко за її межами. Відомі поети, прозаїки, публіцисти, вражені трагедією під Крутами, похоронами жертв більшовицького терору, опублікували щирі статті у вільній пресі про героїчну загибель юних бійців за волю. Павло Тичина про героїв Крут написав так: «На Аскольдовій могилі поховали їх, справжніх мучнів-українців, славних, молодих. На Аскольдовій могилі, український цвіт…»

Проте загибель молодиків не була марною. Опір під Крутами на кілька днів стримав окупацію Києва більшовицькою армією, що мало помітний вплив на успішне закінчення Берестейського договору. Не меншим було й моральне значення бою, що став символом жертовності, на якому виховувались покоління молоді.

– Бій під Крутами може стати невідомою сторінкою історії для майбутніх поколінь студентів, – каже Віталій Масненко. – Розділ про нього вилучили з нових підручників з історії України для 5 класу редакції 2011 року. Немає цього питання й в ЗНО.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x