Одарич не вірить у добровільне об’єднання громад

Одарич не вірить у добровільне об’єднання громад

Міський голова Черкас Сергій Одарич скептично ставиться до процесу добровільного об’єднання громад. Найоптимальніше, на його думку, піти шляхом розробки адміністративно-територіального устрою експертами та його затвердження на рівні Закону. Таке переконання він висловив під час спілкування з представниками засобів масової інформації.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

– Наразі процес добровільного об’єднання громад відбувається дуже складно, виникає величезна кількість зауважень та спротиву, – зауважив він. – На мою думку, методика вибрана помилково. Об’єднання громад однозначно має відбутися. Новоутворені громади мають бути самодостатніми, мати вдосталь ресурсів та повноважень, аби забезпечувати надання всіх необхідних послуг жителям – це й освіта, медичне забезпечення, транспортне сполучення, надання соціальних послуг тощо. Але я не знаю жодного прикладу в історії Європи, де б такі об’єднання відбувалися добровільно. У всіх країнах цей процес завершувався тим, що ухвалили закон, затвердили адміністративно-територіальний устрій і вольовим рішенням запровадили таке об’єднання. Як приклад дуже часто наводять Польщу. Там достатньо ефективно проведена адміністративна реформа шляхом укрупнення воєводств, населених пунктів та формування гмін. Але все це відбулося, умовно кажучи, за одну ніч: прийняли Закон і на наступний ранок всі прокинулися членами об’єднаної громади.

На сьогодні, вважає Сергій Одарич, замість пропагування ідеї добровільного об’єднання, групі експертів із 5-7 осіб на рівні кожної області слід взятися за розробку перспективних планів.

– У цьому плані важливо не ходити, збираючи великі зали, й агітувати за об’єднання. Треба невеликій групі експертів на рівні кожної області сісти, проаналізувати всі «за» і «проти», обкластися картами, сформувати 1-3 варіанти об’єднання громад, вказавши на кількість ресурсів (приміром, там-то свої послуги надаватиме школа, там – лікарня, управління соціального захисту, ось такі дороги будуть зроблені тощо). І тільки після цього виходити до людей, пояснювати їм. А те, що зараз відбувається – це профанація цього процесу, – заявив міський голова.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x