В Черкасах інвалідів забезпечують необхідними засобами реабілітації

В Черкасах інвалідів забезпечують необхідними засобами реабілітації

Торік в обласному центрі понад півтори тисячі осіб отримали технічні засоби для реабілітації. При чому за існуючими нормами до кожного інваліда забезпечується індивідуальний підхід. Про це «Новій Добі» повідомили в управлінні соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради.

– Детально вивчити потреби та побажання кожного інваліда, врахувати їх при забезпеченні засобами реабілітації дає можливість анкетування, – каже провідний спеціаліст відділу соціальних гарантій управління Світлана Глизенко. – Якщо раніше інваліди забезпечувалися технічними та іншими засобами реабілітації, які надходили до управлінь соціального захисту населення, то зараз інвалідам надано право вибирати модель виробу та підприємство-виробника із переліку підприємств, наданих Міністерством соціальної політики України. Щоправда, це не стосується осіб, інвалідність яких пов’язана з трудовим каліцтвом, що настало внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Світлана Глизенко інформує, що до технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються інваліди, діти-інваліди та інші окремі категорії населення належать:

– протезно-ортопедичні вироби, в тому числі ортопедичне взуття;

– спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;

– засоби для пересування;

– допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

– меблі та оснащення;

– спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

Для отримання направлення на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалід, як і раніше, має звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання з медичними показаннями на забезпечення такими засобами.

Медичні показання для інвалідів визначаються медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) з оформленням індивідуальної програми реабілітації інвалідів, де має бути зазначено, що особа потребує забезпечення кріслом колісним або іншим засобом реабілітації.

Для дітей-інвалідів та інших осіб медичні показання встановлюються лікувально-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів (ЛКК) або Клінікою Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності (УкрНДІпротезування) з оформленням відповідного висновку.

Для інвалідів та дітей-інвалідів, які досягли шестирічного віку, медичні показання для забезпечення кріслом колісним з електричним приводом встановлюються обласною медико-соціальною експертною комісією (обл. МСЕК) з оформленням відповідного висновку.

Після отримання направлення на забезпечення серійним засобом реабілітації інвалід має право замовити його виготовлення:

– через управління соціального захисту населення;

– безпосередньо через підприємства, що виготовляють зазначені вироби;

– через сервісні центри з обслуговування окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації та їх технічного обслуговування.

Також змінено функціональне призначення крісел колісних та надано інвалідам право вибирати кількість крісел колісних та терміни, на які вони будуть видаватися. Отже, крісла колісні поділяються на:

– універсальні – призначені для пересування у приміщенні та поза приміщенням;

– дорожні – призначені для пересування по дорогах з твердим покриттям;

– універсальні (крім спортивних) для осіб, які здатні до самообслуговування, потребують мінімального стороннього догляду, самостійно пересуваються на кріслі колісному значну частину часу та ведуть активний спосіб життя (навчаються, працюють, займаються спортом, залучені до громадської діяльності, активної реабілітації тощо) (далі – активні інваліди та діти-інваліди);
– призначені для пересування в приміщенні та поза приміщенням, високоманеврені, із задніми привідними колесами та можливістю регулювання положення центру маси.

Інвалід, дитина-інвалід можуть бути забезпечені за вибором:

– одним кріслом колісним з ручним приводом (дорожнім чи універсальним) строком на два роки;

– одним кріслом колісним з електричним приводом (дорожнім чи універсальним) на строк, передбачений постановою;

– двома кріслами колісними – дорожнім і універсальним (одне з яких з електричним приводом) на строк, передбачений переліком.

Активний інвалід чи дитина-інвалід може бути забезпечений за вибором:

– одним кріслом колісним універсальним для активних інвалідів та дітей-інвалідів базовим строком на два роки;

– одним кріслом колісним універсальним для активних інвалідів та дітей-інвалідів підвищеної функціональності та надійності строком на чотири роки;

– двома кріслами колісними, одне з яких універсальне для активних інвалідів та дітей-інвалідів базове, друге – універсальне або дорожнє, строком на чотири роки кожне;

– двома кріслами колісними універсальними для активних інвалідів та дітей-інвалідів базовими строком на чотири роки кожне.

Також внесені деякі зміни і у забезпечення протезно-ортопедичними виробами, відповідно до яких інваліди забезпечуються:

– двома парами ортопедичного взуття на два роки;

– за наявності довідки з місця роботи – двома парами такого взуття на рік та одним протезом на два роки.

Діти віком до 18 років забезпечуються двома парами ортопедичного взуття на рік.

Жінки після мастектомії та з вродженими вадами молочних залоз забезпечуються протезами молочної залози обов’язково з ліфами для їх кріплення та у разі потреби, що визначається індивідуальною програмою, висновком МСЕК, ЛКК разом з компресійним рукавом при лімфодемі.

Забороняється видавати інвалідам та дітям до 18 років дві пари зимового ортопедичного взуття.

У разі забезпечення інвалідів ортопедичним взуттям додаткові протези на стопу безоплатно не видаються.

Діти-інваліди та діти віком до 18 років забезпечуються протезно-ортопедичними виробами у міру виростання, що підтверджується довідкою ЛКК про зміну антропометричних даних (за винятком ортопедичного взуття).

Діти-інваліди, антропометричні розміри яких не змінилися, забезпечуються двома парами ортопедичного взуття на рік на вибір – зимовим або літнім. У разі зміни антропометричних даних, що підтверджується довідкою ЛКК, діти-інваліди забезпечуються ортопедичним взуттям у кількості не більше чотирьох пар на рік.

З питань забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації необхідно звертатися до структурних підрозділів департаменту соціальної політики Черкаської міської ради за місцем проживання заявників: відділ соціальних гарантій управління соціального захисту населення Соснівського району, каб. № 127, тел. 45 14 28, або відділ соціальних гарантій управління соціального захисту населення Придніпровського району, каб. № 113, тел. 32 00 96. Тут діють також комісії з списання технічних засобів реабілітації.

Так, 27 січня 2014 року комісія департаменту соціальної політики Черкаської міської ради з списання технічних засобів реабілітації в управлінні соціального захисту населення Соснівського району на своєму засіданні провела оцінювання повернутих від населення технічних засобів реабілітації (всього 6 одиниць) та визначила залишкову вартість та залишковий строк їх експлуатації, про що складено відповідний акт. Оцінені засоби реабілітації будуть видані особам, які перебувають на обліку для отримання таких засобів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x