В Черкасах лікарняні клоуни влаштовують сміхотерапію для дітей, хворих на рак

В Черкасах лікарняні клоуни влаштовують сміхотерапію для дітей, хворих на рак

Вони вміють дивувати і жартувати. Їм не складно перетворити речі, пов’язані з болем: крапельниці, шприці або милиці зробити цікавими і магічними. Лікарняні клоуни готові на все задля того, аби допомогти діткам, хворим на рак. Для того, щоб малеча та їхні батьки хоча б на мить забули про недугу, звичайні люди перевдягаються у клоунів і роблять свято там, де його нема.

Лікарняних клоунів у Черкасах не багато. «Жіноча збірна» складається з шести осіб (ДоМіСолька, РеФаЛялька, Булька, Ромашка, Кнопа та Твікс), різних за професіями, але схожих у прагненнях. Для двох із них лікарняна клоунада перевернула світогляд назавжди. Ще четверо – на шляху вдосконалення своєї майстерності.

В Черкасах лікарняні клоуни влаштовують сміхотерапію для дітей, хворих на рак Лікарняних клоунів ще називають сміхотерапевтами, адже вони, нарівні з лікарями, досягають високих терапевтичних цілей. Клоуни приходять туди, де найбільше не вистачає їхньої посмішки. Вже майже рік, діти, що лікуються на стаціонарі в Черкаському обласному онкодиспансері, батьки та медперсонал отримують пігулки хорошого настрою від Черкаських клоунес!

– Маленькі пацієнти дитячого відділення онкогематології перебувають у постійному стресі, – каже керівник групи «Лікарняні клоуни м. Черкаси», Голова Черкаської обласної громадської організації «Нова Україна» Вікторія Дорошенко. – Ні вони, ні їхні батьки не розуміють чому на цьому місці опинилися саме вони, яким буде результат лікування тощо. Саме сміх у цій ситуації – це унікальний та безкоштовний додаток до традиційних ліків. Саме посмішка – допоміжна соломинка, що дозволяє вибратися зі стресу.

В Черкасах лікарняні клоуни влаштовують сміхотерапію для дітей, хворих на ракПро користь сміху говорять і вчені, їхні дослідження показали, що під впливом сміхотерапії у людей підвищується імунітет. Саме тому сміх і гарний настрій потрібний найбільше тим, хто знаходиться в стресових ситуаціях. Тому що саме стрес, до якого призводить безліч факторів (тривога, переживання та надмірні хвилювання) є найнебезпечнішим для здоров’я.

Кожен клоун має власний образ, ім’я та характер. Спілкуються вони з дітьми як індивідуально у палатах, так і з невеликими групами в коридорі лікарняного відділення. Кожен виступ – щось унікальне, здебільшого, це імпровізація, в ході якої вони розповідають казки, грають у ігри, вчаться робити зі звичних речей незвичні. або показують фокуси. Під час своєї роботи лікарняні клоуни залучають до гри і дітей, і дорослих, а інколи й медичний персонал.

В Черкасах лікарняні клоуни влаштовують сміхотерапію для дітей, хворих на ракДопомагають веселі «лікарі» полегшити й неприємні процедури, наприклад, відволікають увагу дитини під час уколів чи встановлення крапельниці.

Зазвичай клоуни працюють у парах. А до лікарні навідуються не частіше, ніж раз-два рази на тиждень.

– Ніхто з нас не застрахований від того, щоб не виключитися. Це може статися, коли раптово зустрічаєш у відділенні знайоме обличчя, – каже клоунеса. – Саме в цей момент на допомогу приходить «бойова подруга» й робить ситуацію, непомітною для оточуючих.

Вікторія розповіла, що приходити до хворих дітлахів частіше, ніж раз на тиждень забороняє «Статут лікарняних клоунів» в усьому світі. По-перше від емоційного вигорання мають берегтися самі клоуни, по-друге зустрічі не мають бути чимось буденним для тих, хто знаходиться на лікуванні. А появи веселих людей діти, що зіткнулися з дорослими проблемами, мають чекати з нетерпінням.

В Черкасах лікарняні клоуни влаштовують сміхотерапію для дітей, хворих на рак– Стати лікарняним клоуном може не кожен. Ця робота досить складна, в першу чергу морально. Це мають бути люди які люблять усім серцем дітей, й найголовніше – самих себе. Кожен, хто обирає для себе роботу бути Лікарняним клоуном вміє любити. А любити просто так – це великий талант, – каже Вікторія Дорошенко.
Перше правило, яким керується кожен лікарняний клоун – дитина – твій господар. Їй можна все. Бо місяцями хворі діти роблять те, що кажуть лікарі. Їм потрібен відпочинок…

Професії лікарняного клоуна можна навчитися і в Черкасах.
Цього року 15 лютого черкаські активісти організовують навчальний курс з «Лікарняної клоунади». Приєднуватися до команди вони запрошують людей з великими люблячими серцями, які готові дарувати радість і позитив дітям, які зіткнулися з дорослими проблемами.

В Черкасах лікарняні клоуни влаштовують сміхотерапію для дітей, хворих на ракДарувати радість, за словами Вікторії, з одного боку легко, а з іншого – досить важко. Аби зустрічі проходили вдало необхідно розумітися на психологічних особливостях онкохворих дітей. Треба вміти відключатися від повсякденних стресів та підлаштовуватися під кожну конкретну дитину, занурюватись у казку.

Організація «Лікарняні клоуни в Україні» є відносно молодою, проте перспективною. У планах її організаторів – пошуки нових облич, розвиток вже існуючих шкіл й поява таких закладів у інших містах та регіонах України. Планують і обмін досвідом з лікарняними клоунами з Франції, Швейцарії, Італії.
Вікторія зізналась, що команда клоунес не планує зупинятися на досягнутому.

В Черкасах лікарняні клоуни влаштовують сміхотерапію для дітей, хворих на рак– Діти, які потребують уваги є не лише в онковідділенні, – каже Домісолька. – Безліч діток, наприклад,лікуються вдома. Але їздити містом з реквізитом, костюмами та іншими необхідними речами буває просто неможливо. А на таксі, люди що працюють на власному ентузіазмі не можуть їздити усюди.

Саме тому «блакитною» мрією клоуне є спеціальний «Автомобільчик для черкаських лікарняних клоунів». Та ця мрія ризикує залишитися нездійсненною без підтримки та фінансової допомоги небайдужих людей, котрі як і лікарняні клоуни переконані, що сміх, хороший настрій, посмішка, оптимізм – то необхідні вітаміни, пігулки та продукти для повноцінного здорового життя кожного мешканця нашої планети.

Лікарняним клоуном може бути:
– людина старша 20 років;
– актор або людина іншої творчої професії (режисер, музикант, хореограф);
– людина будь-якої іншої професії, котра володіє гнучкістю, творчим асортиментом, яка вміє працювати з публікою та бачити партнера по роботі;
– людина, яка хоче навчитися новому;
– людина стресостійка (тобто та, котра користується в своєму житті природним антистресом – СМІХОМ.)

Стати Лікарняним клоуном легко! Головне – мати велике бажання ділитися радістю та посмішкою!

Перше заняття – 15.02.2014р.
Години роботи – 10.00 – 16.00

Вікторія каже, що до школи запрошують аніматорів, акторів, режисерів, психологів. Але приєднатися можуть люди будь-яких професій, які хотіли би допомагати хворим дітям. Крім того до доброї справи можуть долучитися і волонтери
У програмі: робота з тілом, ритмом, виразністю, вправи на контакт з партнером, основи імпровізації. А також вправи по сміхотерапії, клоунотерапії.

Навчання у школі «Лікарняних клоунів» – безкоштовне.

Для довідок телефонуйте: (093)514-73-9, (0472)56-26-11
www.docclown.org.ua
Сторінка Вікторії Дорошенко:
http://www.facebook.com/podiya11

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x